Německo chce omezit vliv Číny, bude přísněji kontrolovat zahraniční investice

Čínská skupina Cosco vstoupila do hamburského přístavu.

Čínská skupina Cosco vstoupila do hamburského přístavu. Zdroj: Reuters

Německý ministr hospodářství Robert Habeck je znepokojený rostoucím vlivem Číny na německou ekonomiku a chystá proto zákon, který umožná přísněji kontrolovat zahraniční investice. Zaměřit se chce hlavně na oblast bezpečnosti. Zákon je momentálně v připomínkovém řízení.

Spolková vláda se v červenci v nové strategii pro Čínu přihlásila k rozvoji hospodářských vztahů s Čínou. Zároveň v ní ale požaduje, aby německé firmy snížily závislost na této zemi. Připravovaný zákon má vládní čínskou strategii konkretizovat.

Iniciativa se podle listu týká ale jen investic v Německu. Kontrola německých investic v Číně má být ošetřena zvlášť.

„Kontroly investic získaly v posledních letech v Německu, Evropě a na mezinárodním poli enormně na důležitosti,“ uvedlo ministerstvo. Do budoucna bude proto podle něj potřeba prověřovat i případy, kdy investor sice nezíská ve firmě žádná hlasovací práva, ale dostane přístup k jejímu zboží a technologiím.

Nový zákon se má týkat i licencí. V Německu totiž čínské firmy podezřívají, že se pokoušejí obejít kontrolu německých úřadů tak, že získávají stále více licencí.

Dosud v Německu podléhají kontrole investice od 25 procent, v případě kritické infrastruktury od deseti procent. V oblastech, které se považují za citlivé z hlediska bezpečnosti, jako jsou polovodiče nebo umělá inteligence (AI), se podle Handelsblattu bude zvažovat, zda nesnížit hranici, od které se kontrolují.

Spor ve spolkové vládě vyvolal před časem vstup čínské státní firmy do části hamburského přístavu. Kabinet loni na podzim na nátlak kancléře Olafa Scholze rozhodl, že čínská skupina Cosco může převzít 24,9 procenta podílu v terminálu v přístavu - namísto plánovaných 35 procent. Několik ministrů chtělo účast Číny úplně zakázat.