Británie prodává poštu. Akcie Royal Mail si objednaly stovky tisíc lidí

Royal Mail

Royal Mail Zdroj: CTK/AP

Britská vláda se pustila do největší privatitace za poslední dvě dekády. Prodává státní podnik zajišťující poštovní služby Royal Mail, jehož historie sahá až do počátku 16. století. O akcie podle britských médií projevilo zájem 700 tisíc lidí a jejich poptávka několikanásobně převýšila nabídku.

Stát podle BBC prodává 52 procent akcií firmy, deset procent dostanou zaměstnanci a další 15procentní podíl vláda nabídne v případě velkého zájmu. Upisovací cena jedné akcie dosáhne horní hranice ohlášeného rozpětí, tedy 3,3 libry. To celou Royal Mail ohodnocuje na víc než tři miliardy liber (téměř 100 miliard korun).

Vláda privatizaci pošty zdůvodňuje tím, že firma potřebuje přístup k soukromému kapitálu, aby mohla růst a zajistila si konkurenceschopnost. Royal Mail čelí volné soutěži s privátními subjekty jako TNT a UK Mail od otevření trhu v roce 2006.

Odbory protestují

Prodej kritizují zejména odbory, které tvrdí, že privatizace povede k úpadku služeb a může zhoršit pracovní podmínky zaměstnanců. Sice uznávají, že podnik potřebuje investice, ale ty by měly přitéct z eráru. Do toho se ale vládě v době škrtů příliš nechce.

Britští občané si mohli až do úterní půlnoci objednat akcie Royal Mail za minimální částku 750 liber a maximální 10 tisíc liber. Úřady už oznámily, že vzhledem k obrovské poptávce přednostně uspokojí menší investory.

Londýnská burza začne s cennými papíry pošty obchodovat v pátek. „Makléři očekávají, že by se první den mohla cena vyšplhat na 395 až 415 pencí za akcii,“ uvedl server listu The Guardian. Podle některých analytiků by Royal Mail mohla vyrůst až na šest liber, tedy skoro dvojnásobek ceny určené vládou.

Zvláštní privatizační zákon

Úřady spojeného království chystaly privatizaci podniku dlouhá léta. V roce 2011 britský parlament přijal speciální zákon, Postal Services Act 2011, který umožnil prodat Royal Mail soukromým investostorům.

Firma zajišťuje klasické poštovní služby jako je třídění a zasílání dopisů a balíků. Loni v dubnu vláda od Royal Mail vyčlenila společnost Post Office zaměřenou na vydávání známek a bankovnictví, té se privatizace netýká.