CK Firo-tour se přeměnila na cestovní agenturu. Nezískala totiž pojištění proti úpadku

Firo-tour už není cestovka. Nezískala pojištění proti úpadku, pokračuje v činnosti jako cestovní agentura.

Firo-tour už není cestovka. Nezískala pojištění proti úpadku, pokračuje v činnosti jako cestovní agentura. Zdroj: ČTK

Cestovní kancelář Firo-tour dočasně pokračuje v činnosti jako cestovní agentura. Zatím se jí totiž nepodařilo na další rok získat pojištění proti úpadku. Smlouvy o zájezdu uzavřené do 31. prosince loňského roku a poukazy vydané do tohoto data pojištěné pro případ krachu CK jsou. Firo-tour nadále jedná o vstupu silného strategického partnera do společnosti, s čímž souvisí i obnova pojistné smlouvy na letošní rok. CK to uvedla na svém webu. Na vypršení minulého pojištění proti úpadku upozornil jako první server Seznam Zprávy.

Firo-tour v současné době nabízí pobyty s vlastní dopravou, které zprostředkovává jako cestovní agentura. Prodává i dovolené, které organizuje ve spolupráci s jinou cestovní kanceláří.

Do problémů se Firo-tour dostala kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením. Prodeje zájezdů jí klesly meziročně o 90 procent. Městský soud v Praze na konci srpna vyhověl její žádosti a vyhlásil pro CK mimořádné tříměsíční moratorium. CK poté v listopadu požádala o jeho prodloužení, které nyní platí do 28. února.

Mluvčí Firo-tour Lucie Frnochová podle informací portálu Seznam Zprávy nevyloučila, že svou činnost jako cestovní kanceláře už neobnoví. Společnost by podle ní mohla také vyhlásit celkový úpadek po uplynutí doby prodlouženého moratoria. „Stále však věříme, že k takovému konci nedojde,“ uvedla Frnochová pro Seznam Zprávy.

Podle dokumentů v insolvenčním rejstříku měla Firo-tour ke konci srpna v pracovním poměru 86 zaměstnanců. Za poslední účetní období dosáhla obratu 1,3 miliardy korun.

V České republice podle ministerstva pro místní rozvoj k 1. prosinci minulého roku osm cestovních kanceláří vyhlásilo úpadek a 127 jich přerušilo činnost. Na začátku loňského roku jich fungovalo 856, loni vzniklo 22 nových cestovních kanceláří.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) serveru Lidovky.cz řekl, že jeho resort a ministerstvo pro místní rozvoj chystají pro CK speciální program zaměřený na pojištění, který bude představený příští týden. Jeho podstatou je podle Havlíčka pomoc ze strany Českomoravské záruční a rozvojové banky, aby CK nemusely ručit vlastními zdroji.

Cestovní kanceláře, agentury a průvodci mohou do 11. ledna žádat v rámci programu COVID podpora cestovního ruchu o dotaci. Na pomoc je připraveno 500 milionů korun.