Singapur porazil pandemii a chce se brzy otevřít byznysu. Pomoci má i speciální hotel

Singapur dostal koronavirovou pandemii pod kontrolu a teď hledá cesty, jak znovu otevřít svoji ekonomiku.

Singapur dostal koronavirovou pandemii pod kontrolu a teď hledá cesty, jak znovu otevřít svoji ekonomiku. Zdroj: Unsplash

Singapur dostal koronavirovou pandemii pod kontrolu a teď hledá cesty, jak znovu otevřít svoji ekonomiku.
Singapur dostal koronavirovou pandemii pod kontrolu a teď hledá cesty, jak znovu otevřít svoji ekonomiku.
Nový hotel se bude nacházet jen pět minut jízdy autem od singapurského letiště Changi.
Nový hotel se bude nacházet jen pět minut jízdy autem od singapurského letiště Changi.
V Singapuru můžete narazit na desítku autobusů se zatravněnou střechou.
6
Fotogalerie

S inovativním řešením, jak se navzdory nekončící pandemii v blízké době opět otevřít světu, přichází Singapur. Tamní ministr průmyslu a obchodu Chan Chun Sing tento týden oznámil, že země od příštího roku zprovozní speciální ubytovací zařízení Connect@Changi, určené pro prominentní návštěvníky ze zahraničí. To by mělo umožnit diplomatům, politikům a bohatým byznysmenům krátkodobě pobývat v Singapuru, aniž by museli podstoupit klasickou karanténu.      

Nové zařízení vyrůstá v bezprostřední blízkosti hlavního singapurského letiště Changi. Bude se jednat o exkluzivní hotel, určený pro setkání politiků, bankéřů a předních podnikatelů, kteří třeba přijeli do Singapuru uzavřít důležitý obchod. Connect@Changi jim nabídne veškerý potřebný komfort, zároveň však bude od návštěvníků vyžadovat dodržování přísných bezpečnostních pravidel.

„Hosté se budou moci osobně a bezpečně sejít se svými singapurskými partnery či jinými návštěvníky z regionu ve speciálně upravených zasedacích místnostech, které jsou vybavené neprodyšnými skleněnými panely, čímž se minimalizuje riziko nákazy,“ uvedla v tiskovém prohlášení státní investiční společnost Temasek Holdings, jež se na zprovoznění hotelu podílí spolu s firmami The Ascott a Sheares Healthcare Group. 

Connect@Changi se otevře na začátku příštího roku a bude provozovat 670 pokojů a 170 zasedacích místností. Po svém dokončení v létě se počet pokojů zvýší na 1300 a jednací místnosti na 340. Jídlo a nápoje budou doručovány do poliček, které jsou umístěny mimo pokoje a hosté budou mít k dispozici též automaty. Rezervace začne hotel přijímat v lednu. 

Hotel bude částečně fungovat i jako vědecká laboratoř. Zaměstnanci Connect@Changi budou třeba zkoumat vzorky odpadní vody, aby se případnou nákazu podařilo odhalit co nejdříve. Zařízení má mít i důmyslný systém testování a trasování.   

Návštěvníci budou moci strávit v Connect@Changi maximálně dva týdny a každý druhý den pobytu musí podstoupit test na COVID-19. Díky tomu se mohou po odjezdu bez problémů vrátit do domovské země. Hotel tudíž cílí primárně na jedince, kteří potřebují přijet do Singapuru jen na krátkou dobu. Je tedy ideálním řešením například pro podepisování obchodních smluv, soukromé bankovní transakce, právní poradenství či mezinárodní schůzky státníků a diplomatů.  

„Je to pokus znovu otevřít a oživit sektor pohostinství a letecký průmysl,“ vysvětluje Alan Thompson, generální ředitel Temasek Holdings. „Samozřejmě, že bychom nejraději nechali lidi volně se pohybovat, dělat to co dělat chtějí a utrácet kde chtějí, ale tohle je dobrá alternativa,“ myslí si Thompson.

Hospodářství Singapuru je velmi závislé na cestovním ruchu, službách a migraci lidí ze světa finančnictví a byznysu. Proto se malý východoasijský stát snaží co nejdříve umožnit znovuotevření svých hranic a ekonomiky. Zvlášť když patří mezi několik málo zemí, kterým se podařilo dostat koronavirovou pandemii zcela pod kontrolu.   

Aktuálně stát eviduje pouze několik desítek aktivních případů nemoci COVID-19. 25 osob je s tímto onemocněním v nemocnici a nikdo není v kritickém stavu. Od začátku pandemie v takřka šestimilionovém Singapuru prokazatelně zemřelo s koronavirem jen 29 lidí. Do konce prosince by se zde mělo začít očkovat vakcínou firem Pfizer a BioNTech, kterou už dříve zlegalizovaly Spojené státy a Velká Británie. Singapurská vláda její používání oficiálně schválila v pondělí.

Městský stát chce využít svých úspěchů v boji s covidem k tomu, že se promění na nejvyhledávanější místo na světě pro pořádání mezinárodních mítinků, konferencí, summitů či výstav. To už se částečně děje. V roce 2021 bude Singapur například hostit Světové ekonomické fórum, které se obvykle koná ve švýcarském Davosu.