COOP rozšiřuje podnikání o kavárny. Na venkově nahradí uzavřené restaurace

Maloobchodní řetězec COOP otevírá kavárny

Maloobchodní řetězec COOP otevírá kavárny Zdroj: archiv e15

Zrekonstruovaný COOP v Berouně
COOP vytváří i nové modulární prodejny
COOP v Mikulově
Přestavěný COOP ve Valašském Meziříčí
Přestavba prodejny COOP v Lednici je dílem ateliéru Létající inženýři
10
Fotogalerie

Vesnické restaurace čelily problémům již před kovidovou pandemií a nyní se jejich úpadek ještě zrychlil. Uvolněné místo na vtrhu pohostinství nyní nahrazuje maloobchodní řetězec COOP, který ve svých samoobsluhách zřizuje kavávárny.

Skupina COOP provozuje většinu ze svých obchodů v menších obcích. Novým trendem poslední doby je rozšiřování prodejen o kavárny. Jedním z průkopníků  konceptu je v rámci sítě COOP družstvo Konzum v Ústí nad Orlicí.

Aktuálně provozuje už sedm kaváren a poslední otevřelo  letos na jaře v obci Písečná u Žamberku. Podle Miloslava Hlavsy, ředitele družstva, jsou kavárny přirozeným rozšířením služeb obchodů v menších obcích. „Naše obchody jsou často jediným centrem dění v obci, vesnická prodejna dnes často supluje bankomat, lékárnu či poštu a další služby. Nyní dáváme místním také prostor, kde se setkávat,“ doplňuje Hlavsa.  

Kavárny COOP prodávají produkty od místních výrobců potravin a obvykle jsou doplněny i o dětské koutky.  O jejich otevření nechává často COOP hlasovat místní obyvatele nebo členy družstva. Podle Hlavsy by na venkově samostatné kavárny nepřežily, jejich spojení s prodejnami však dává  smysl.

Podle ředitele marketingu a rozvoje skupiny COOP, Lukáše Němčíka,  také další družstva testují nový koncept a počet kaváren spojených s prodejnami roste po celé republice.

Mezi regiony, kde se projektu daří patří například jižní a střední Čechy či jižní Morava. Celkem jich v posledních letech vznikly řádově desítky a další budou přibývat. Cena zřízení kavárny se pohybuje podle velikosti nutných úprav v konkrétní venkovské provozovně.

 „Jsme  zakořenění v obcích, naši členové tam žijí a proto víme poměrně přesně, co obyvatele jednotlivých obcí potřebují a soubor služeb umíme potřebám přizpůsobovat. Díky tomu je naše síť obchodů nyní stabilizovaná, doba zavírání vesnických obchodů naštěstí skončila  a naopak dochází k jejich modernizaci a rozšiřování služeb,“ doplnil Němčík.