Hotel značky Julius Meinl v Praze se osvědčil. Firma chce s novou koncepcí expandovat do dalších zemí

Hotel The Julius Prague v Praze

Hotel The Julius Prague v Praze Zdroj: Booking.com

Hotel The Julius Prague v Praze
Hotel The Julius Prague v Praze
Hotel The Julius Prague v Praze
4
Fotogalerie

Jméno Julius Meinl je spojováno hlavně s kavárenskou kulturou. Mimo kávy ale společnost působí i v hotelovém byznysu. Třeba v Praze provozuje rezidenci The Julius Prague na Senovážném náměstí, která zahrnuje převážně luxusní apartmány. Jedná se o koncept „living spaces“, který firma ve středoevropském prostředí zatím úspěšně testuje. I proto má podle informací e15 v plánu expanzi do dalších evropských měst jako Londýn, Paříž, Vídeň, Řím, Berlín, Amsterdam, Curych nebo Varšava. A to ještě letos.

„Obchodní i finanční vývoj společnosti Julius Meinl Living ukazuje, že naše strategie přeměny prvotřídních nemovitostí do konceptu living spaces, tedy hotelových rezidencí s převahou luxusních apartmánů, je opodstatněná,“ pochvaluje si situaci v odvětví Julius Meinl VI., generální ředitel společnosti Julius Meinl Living.

Tržby společnosti loni dosáhly téměř 12 milionů eur (zhruba 303 milionů korun) a čistý zisk dva miliony eur. K dobrým výsledkům podle šéfa firmy dopomohla právě apartmánová rezidence The Julius Prague. Ta se na celkových výnosech podílela částkou 10,3 milionu eur a na celkové hodnotě aktiv pak 110,1 milionu eur.

I proto v březnu 2024 vedení firmy přikoupilo novou nemovitost, hotel Ambasador v Bukurešti ze třicátých let minulého století. Během příštích tří let bude objekt přestavěn na hotel „The Julius Bucharest“ s předpokládanou kapacitou 158 pokojů a apartmánů. V plánu jsou i další hotely v evropských městech.

První koncept „living spaces“ v Česku

Hotel The Julius Prague funguje jako alternativa k běžným hotelům nebo krátkodobým pronájmům. Koncept už funguje například v USA nebo Asii. Možná proto většina hostů The Julius Prague pochází právě z Ameriky. Každý desátý návštěvník v hotelu loni zůstal déle než jeden měsíc. Polovina však hotel využívala na jednu až tři noci. Pražský hotel celkem disponuje 168 apartmány. 

Hotel nabízí výlučně apartmánové pokoje, je ale zároveň lokalizovaný na prémiové adrese a nabízí minimálně čtyřhvězdičkový standard. Hosté tak mohou na jedné straně využít komfort a soukromí apartmánu včetně například self-check-inu, na druhou stranu ale mají vždy k dispozici hotelovou restauraci a zredukované hotelové služby jako fitness, zasedací místnosti, konferenční prostory nebo hotelovou prádelnu.

Hotel The Julius Prague v PrazeHotel The Julius Prague v Praze|Booking.com

„Po prémiových hotelech apartmánového typu roste v posledních letech poptávka v řadě evropských měst, jak v západní, tak střední Evropě. Host dostává vždy o kousek víc všeho, co by v kvalitním ubytování očekával: specifický design, skvělé umístění v centrech měst a dokonalé pohodlí za atraktivní cenu. Rádi bychom tak tento úspěšný koncept, který se v Praze osvědčil, přinesli i na další trhy,“ popisuje apartmány Julius Meinl VI.

Společnost Julius Meinl byla založena už v roce 1862 a zpočátku se zaměřovala na prodej kávy a potravin. Postupně se podnikání rodinné firmy podstatně rozšířilo. Pod zastřešující společnost House of Julius Meinl dnes patří také bankovní služby nebo developerské aktivity. Společnost v minulosti vlastnila například secesní budovu Grandhotelu Evropa na Václavském náměstí. Později založila divizi Julius Meinl Living, kam zmíněný hotel začlenila.

Rakouský Julius Meinl začal v Česku podnikat v roce 1993 a postupně v tuzemsku vybudoval síť 88 supermarketů. V roce 2005 však byznys ukončil a většinu prodejen prodal společnosti Ahold, která provozuje supermarkety Albert. Pokus o návrat v roce 2013, kdy společnost otevřela obchod s lahůdkami v centru Prahy, nakonec nevyšel. Provozovnu musela společnost po necelém roce uzavřít.