Kara se oklepala z Mičkových dluhů. Převezme ji původní majitel a skupina Natland

Kara do insolvence vstoupila společně s Pietro Filipi na začátku loňského února.

Kara do insolvence vstoupila společně s Pietro Filipi na začátku loňského února. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Kožešnická společnost Kara Trutnov se na konci týdne vymanila z insolvence.
Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že firma splnila reorganizační plán a tradiční česká značka se sedmdesátiletou historií tak vystupuje z insolvenčního režimu.
Kara už obnovila provoz všech svých 26 českých prodejen a sedmi slovenských prodejen. V říjnu spustila také nový web.
4
Fotogalerie

Kožešnická společnost Kara Trutnov se na konci minulého týdne vymanila z insolvence. Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že firma splnila reorganizační plán a tradiční česká značka se sedmdesátiletou historií tak vystupuje z insolvenčního režimu. Do něj ji poslal sám původní majitel společnosti Michal Mička, když v ní nahromadil dluhy ve výši přes čtvrt miliardy korun.

Nyní budou následovat formální kroky, které povedou ke změně vlastnické struktury. Většinový podíl v Kaře by měl ještě v polovině tohoto roku znovu získat původní majitel firmy Zdeněk Rinth a minoritu skupina Natland. Přesné podíly Natland zatím nechtěl specifikovat. 

„Insolvence trvala něco málo přes rok, což ji řadí k jednomu z nejrychleji vyřešených případů úpadku v Česku. Během ní došlo k posílení vlastního kapitálu a poskytnutí provozního financování. Skupina Natland také poskytla financování k uspokojení pohledávek nezajištěných věřitelů,“ konstatuje vlastník skupiny Natland Tomáš Raška s tím, že další peníze vložila společnost do rezerv pro použití v případě, že by soud nakonec uznal i další pohledávky. 

Zatímco Rinth dal na opětovné uzdravení firmy vyšší desítky milionů korun, Natland poskytl na vyplacení věřitelů zhruba 23 milionů korun. „Rinth zůstává v čele společnosti, protože je klíčovou osobou a důležitou zárukou pokračování dobrých vztahů Kary s obchodními partnery,“ dodal Raška.

Kara už obnovila provoz všech svých 26 českých a sedmi slovenských prodejen. V říjnu spustila také nový web. „Postupně by měl tento kanál generovat zhruba 10 až 15 procent tržeb Kary. To znamená 30 až 50 milionů korun,“ sdělil v lednu pro Forbes Rinth. Raška k plánům zotavované firmy zároveň už dříve uvedl, že by jí v dalším rozvoji mohla pomoci spolupráce s jeho módní skupinou Digital People, kam patří například Zoot, Different, Urban Store a Bibloo.

Očima guvernéra: Inflace

Video placeholde
Očima guvernéra: Inflace • Videohub

Kara do insolvence vstoupila společně se společností Pietro Filipi na začátku loňského února. Původní vlastník po sobě zanechal dohromady přibližně 150 věřitelů, kteří  přihlásili dluhy ve výši zhruba 270 milionů korun. Důvodem krachu byly podle Mičky dopady mimořádných opatření, jež souvisela s pandemií koronaviru. Část věřitelů ho však podezřívá z finančního podvodu, když pro své firmy nabíral kapitál prostřednictvím rizikových dluhopisů a směnek. 

Pražský advokát Jan Langmeier, který na Mičku podal trestní oznámení, argumentuje například tím, že Mičkův byznys plán byl od počátku nerealistický. „Podezřelému muselo být jasné, ať dříve, či později, že tyto výše uvedené dluhopisy nemůže nikdy splatit, když peněžní prostředky získané vydáváním dluhopisů investoval do společností jako Pietro Filipi nebo Kara Trutnov, tedy do společností, které dlouhodobě nebyly vůbec či jen nepatrně ziskové,“ zdůvodňuje trestní oznámení Langmeier z Advokátní kancelář Langmeier & Co s tím, že Mička vydával dluhopisy i v době, kdy jeho společnosti byly prokazatelně v problémech.

Ještě v roce 2020 Kara dosáhla obratu téměř 400 milionů korun. Na toto sumu se chce firma znovu vrátit do dvou let.