Knížectví plné pokladů či nahá Etiopie. V Praze startuje největší tuzemský cestovatelský festival

O víkendu se v Praze koná festival Kolem Světa.

O víkendu se v Praze koná festival Kolem Světa. Zdroj: Kolem Světa

Nabízí zážitky cestovatelů, fotografů i horolezců.
Přednášející cestovatel a dobrodruh Ladislav Zibura.
O víkendu se v Praze koná festival Kolem Světa.
O víkendu se v Praze koná festival Kolem Světa.
O víkendu se v Praze koná festival Kolem Světa.
10
Fotogalerie

Útlum poptávky po cestování způsobený pandemií covidu-19 je ten tam, Češi se znovu vypravují za hranice. A že v četném počtu navštíví i festival Kolem světa, jenž se koná tento víkend v Praze, doufá jeho pořadatel Karel Wolf. Nadšený dobrodruh a fotograf během dvaceti let postupně vybudoval z hobby pro radost největší tuzemskou akci věnovanou cestování. Jak může uspět přednáškový byznys v konkurenci jiných kulturních eventů v době nastupujícího ekonomického útlumu, popisuje Wolf pro deník E15.

„Vždy jsem rád vyprávěl i poslouchal zajímavé příběhy a zážitky z cest. Chceme jimi inspirovat i ostatní, aby se vydali tam, kam touží,“ říká Wolf. Festival přednášek o „nahé a divoké Etiopii, o knížectví plné pokladů Lichtenštejnsku“ a o mnoha dalších láká nejen na známá jména cestovatelů Ladislava Zibury, Josefa „Pepy“ Vrtala nebo Petra Jana Juračky, ale i fotografů v čele s Janem Šibíkem nebo horolezců a karavanistů.

Festival úspěšně funguje díky příjmům ze vstupného a od partnerů. Wolf doufá, že se návštěvnost akce přiblíží rekordu z roku 2019, kdy na přednášky dorazilo přes dva tisíce zájemců. Ti mají na výběr z jednodenní vstupenky v hodnotě 400 korun nebo dvoudenní za šest set korun, přičemž děti do jedenácti let mají vstup zdarma. „Návštěvnost nyní lze jen těžko odhadovat, většina návštěvníků si vstupenky pořizuje na místě,“ uvádí Wolf.

Samotné vstupné by největší tuzemský cestovatelský festival neuživilo, zhruba polovinu příjmů tvoří peníze od partnerů akce. Zajistit financování je ale v době ekonomického útlumu náročnější než dříve. „Určitě se projevuje větší opatrnost firem. O to více si vážíme více než desetileté podpory společnosti Loap,“ dodává Wolf s odkazem na jediného hlavního partnera festivalu. Náklady na jeho uspořádání mají převyšovat půl milionu korun, přičemž většinu představuje dvoudenní nájem prostor ve vysočanském hotelu Clarion.

Právě Praha jako jediné české město festival ekonomicky „utáhne“. Dřívější pokusy o uspořádání akce v Brně či v Ostravě se ukázaly jako neúspěšné. Výjimkou je Plzeň, ve které Wolf znovuuspořádá skromnější verzi festivalu v lednu příštího roku společně s tamní kulturní organizací Měšťanská beseda.

Poptávku Čechů po cestování chce oslovit také prostřednictvím nově spuštěného projektu předplácené internetové databáze přednášek. „Na webu online.kolemsveta.cz nabízíme databázi zatím asi jednoho sta přednášek, které jsme nahráli během pandemických uzávěr. Dalších asi čtyři sta by mělo brzy přibýt,“ dodává Wolf.

Že může model online nabídky představení uspět, ukazuje například i portál Dramox.cz. „Divadelní Netflix“ vznikl v roce 2020 a divákům nabízí záznamy představení za předplatné 299 korun měsíčně. Většinovým vlastníkem Dramoxu je miliardář Martin Hájek.