Maďarským minerálkám prospělo pročištění trhu

Mattoni

Mattoni Zdroj: Novak Tomas/Euro

Významný hráč na středoevropském trhu chystá další nákupy.

Italsko-česko-maďarskému holdingu Central European Mineral Water (CEMW) se daří. Dokonce natolik, že italský spolumajitel společnosti Alessandro Pasquale v Budapešti oznámil další investice na maďarském trhu v hodnotě „několika milionů“ eur. V Maďarsku se z vývoje radují i proto, že všechny minerální zdroje a společnosti vyrábějící minerální vody budou znovu i v maďarských rukou.

Poněkud spletité vlastnické vztahy se začaly vyjasňovat letos v dubnu, když se uskutečnila megafúze: CEMW, jejíž součástí je skupina Karlovarské minerální vody (KMV), se spojila s největším hráčem na maďarském trhu, firmou Minerální vody Szentkirályi.

Skoupili také Kékkúti

Předtím KMV odkoupila od Nestlé Waters další maďarskou továrnu Kékkúti – tak se největší maďarské značky dostaly opět pod částečnou domácí kontrolu, protože prezidentem (i spolumajitelem) CEMW se stal maďarský vlastník společnosti Szentkirályi Levente Balogh.

Pasquale a Balogh společně prosazují atraktivní akvizice. V Budapešti naznačili, že případné koupě dalších značek by se měly odehrát v příštích třech letech. Dosavadním úspěchem je především fakt, že Kékkúti se i díky fúzi vrací po devíti letech do zisku. Szentkirályi i Kékkúti zvýšily obrat o 30 procent. Celá skupina CEMW kontroluje 38 procent maďarského trhu s minerálními vodami.

Firma chce posílit segment ochucených minerálek, které jsou populární spíše v Česku než v Maďarsku. Změnit se mají i obaly a více peněz půjde na marketing. Dobrou zprávou pro Maďarsko je, že po fúzi zůstalo zachováno všech 300 pracovních míst (celý holding má 950 zaměstnanců).