Majitel nemocnic žaluje stát kvůli dotacím

Sotirios Zavalianis

Sotirios Zavalianis Zdroj: Michael Tomeš, E15

Sotirios Zavalianis
Sotirios Zavalianis
Sotirios Zavalianis
Sotirios Zavalianis
Sotirios Zavalianis
9
Fotogalerie

Podnikatel ve zdravotnictví Sotirios Zavalianis žaluje ministerstvo místního rozvoje kvůli diskriminaci. 

Vadí mu, že nemocnice soukromých vlastníků nemohly na rozdíl od krajských a státních nemocnic žádat o evropské dotace na e-Health z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Chci, aby soud jasně řekl, jaká jsou pravidla,“ řekl deníku E15 Zavalianis.

Žalobu podala jeho firma Jessenia, která provozuje nemocnice v Hořovicích a v Berouně. Upozornil na ni Ekonomický deník. Firma se domáhá ochrany proti údajnému nezákonnému zásahu správního orgánu.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které řídí příslušnou dotační výzvu, kritiku odmítá. Podpora v dané dotační výzvě číslo 26 podle ministerstva vychází ze Strategického rámce rozvoje veřejné správy a ten „z logiky věci“ nezahrnuje soukromé společnosti mimo veřejnou správu. Proto jsou příjemci jen veřejné instituce. „Operační program byl široce projednán a schválen na úrovni České republiky i Evropské komise,“ dodává Vilém Frček z tiskového odboru ministerstva.

Jenže podle Zavalianise není mezi nemocnicí vlastněnou krajem a nemocnicí vlastněnou soukromníkem takový rozdíl, aby jedna mohla být považovaná za součást veřejné správy a druhá ne. „Naše nemocnice dělají stejnou práci, mají stejnou právní formu. Nesouhlasím s tím, že rozlišují jen podle vlastnické struktury,“ říká Zavalianis.

Ministerstvo pro místní rozvoj potvrdilo, že dostalo 31. října tři správní žaloby společnosti Jessenia. „Ministerstvo se seznámí s obsahem žalob a připraví vyjádření ve věci, které zašle Městskému soudu v Praze,“ uvedl Frček.

Přihlášky do dotační výzvy 26, která mimo jiné podpoří i e-Health, byly uzavřeny v říjnu. Připraveny v ní jsou 2,44 miliardy korun z evropských peněz. Na jeden projekt lze získat od milionu do 450 milionů korun.

Ministerstvo zdravotnictví možné zvýhodnění části nemocnic před ostatními vůbec neřeší. „Výzva číslo 26 IROP je v gesci ministerstva pro místní rozvoj. Ministerstvo zdravotnictví nemá ze své pozice kompetence do výzvy jakkoliv zasahovat či ji ovlivňovat,“ odpověděla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová na dotaz, zda je správné vyloučit z dotací nemocnice soukromníků.

 Zavalianis dlouhodobě poukazuje na to, že kraje dávají vysoké investiční i provozní dotace svým nemocnicím, zatímco stejné služby poskytují občanům kraje i jeho nemocnice, a to bez dotací. „Platím vysoké daně. Nechci z nich platit za neschopnost politiků řídit krajské nemocnice tak, aby nemusely být dotované,“ říká podnikatel.

Žaloby nejsou jediný krok, kterým se nyní brání. Už dříve podal kvůli jiné dotaci podnět na antimonopolní úřad, hodlá se obrátit na Evropský úřad pro boj proti podvodůmOLAF a píše eurokomisařce Věře Jourové. „Úředníci vzali evropské peníze jako svou kořist a rozdělují je, jak chtějí,“ kritizuje Zavalianis.

O nerovných podmínkách mluví i jiní majitelé zdravotnických zařízení. „Cítím určitou nevoli vůči soukromým zařízením,“ uvedl v červnu hlavní majitel sítě EUC Jan Blaško.