Marihuaně se zelení, ale investice do konopí je vysoce riziková

Trh s marihuanou v posledních letech roste. Do roku 2026 má dosáhnout objemu 62,1 miliardy dolarů.

Trh s marihuanou v posledních letech roste. Do roku 2026 má dosáhnout objemu 62,1 miliardy dolarů. Zdroj: profimedia.cz

Marihuana má za sebou průlomový rok. Její legální prodej vzrostl téměř o polovinu a látka se dočkala legalizace hned v několika zemích.
Společnost Uber Eats bude v kanadské provincii Ontario rozvážet zákazníkům konopné produkty.
Mezi takzvané konopné firmy patří kanadská Canopy Growth.
Marihuana byla letos povolena k rekreačnímu užití například v Mexiku, Lucembursku či v americkém státě New York.
Zlegalizovat marihuanu by mohla i nová německá vláda Olafa Scholze (uprostřed). Návrh podporují především jeho koaliční partneři - strana Zelených a liberální FDP.
6
Fotogalerie

Trh s marihuanou má za sebou průlomový rok. Populární droga se letos dočkala legalizace hned v několika zemích a do podnikání s konopnými produkty se začínají pouštět i některé světoznámé značky. Akcie firem obchodujících s marihuanou se přesto v posledních dnech propadly na nejnižší hodnoty za dvanáct měsíců a odborníci oslovení deníkem E15 investice do nich také spíše nedoporučují.     

Známý rozvozce jídla Uber Eats tento týden vzbudil pozornost oznámením, že v kanadské provincii Ontario začne doručovat konopné produkty firmy Tokyo Smoke. Zákazníci si je budou moci objednat přes aplikaci Uberu a vyzvednout v obchodě poblíž bydliště.

V Kanadě je užívání marihuany legální už tři roky, avšak nezákonný zůstává její rozvoz. „Nadále pozorně sledujeme regulace a příležitosti na různých trzích a podle vývoje lokálních a federálních zákonů budeme objevovat možnosti spolupráce s obchodníky v dalších regionech,“ uvedli zástupci Uberu, čímž nevyloučili pozdější rozšíření služby do zbytku Kanady a také do Spojených států.

Na základě dat americké výzkumné společnosti BDSA se letos globálně prodají výrobky z konopí za 31 miliard dolarů, více než 700 miliard korun. To znamená meziroční nárůst o 41 procent. Popularitu marihuany posílily i restrikce proti šíření koronaviru, díky nimž lidé tráví více času doma.

Do roku 2026 by měla velikost trhu dosáhnout 62,1 miliardy dolarů. Ke konopí navíc začínají být čím dál tolerantnější světové vlády. Jen v roce 2021 marihuanu povolily k rekreačnímu užívání Mexiko, Lucembursko či americký stát New York. Legalizaci konopí zvažuje rovněž nastupující německá vláda. Pokud by se tak stalo, vznikl by na prahu Česka dosud největší trh se zelenou drogou v Evropě.

Navzdory všem zmíněným skutečnostem se nicméně konopným firmám převážně nedaří a investice do nich považují experti za extrémně rizikovou záležitost. The North American Cannabis Index, jenž zahrnuje společnosti obchodující s marihuanou v Severní Americe, i celosvětový The Global Cannabis Stock Index se pohybují kolem nejnižších hodnot za celý rok. 

„Investování do tohoto sektoru smysl nedává a zařadil bych je mezi vysoce spekulativní,“ varuje hlavní analytik makléřské společnosti XTB Jiří Tyleček. „Nejoblíbenější marihuanové firmy jsou dlouhá léta ve ztrátě, případně vydělávají jen velmi málo,“ doplňuje.

„Ceny akcií podniků z oblasti pěstování marihuany byly v minulém roce a počátkem letoška vyhnané příliš vysoko. Investoři byli přehnaně nadšení a nakupovali je za nesmyslně vysoké ceny. Navzdory nynějšímu propadu je ohodnocení stále vysoké,“ souhlasí Boris Tomčiak, analytik a spolumajitel společnosti Finlord.     

I kdyby se marihuana zcela zlegalizovala, odvětví by podle Tylečka dominovaly spíše klasické tabákové firmy, neboť mají zvládnutý marketing, výrobu a distribuci, čemuž malí výrobci nemohou konkurovat. Pokud by se konopí začalo ve velkém používat v medicíně, trh by ze stejného důvodu ovládly farmaceutické giganty. „Nevidím ani pádnou motivaci lidí utrácet peníze za něco, co si umíte vypěstovat doma,“ míní Tyleček.

Odborníci se tedy shodují, že konopný trh má do budoucna značný potenciál, firmy podnikající v této oblasti to ale budou mít těžké. Ti, kteří přece jen chtějí vsadit na akcie konopných společností, by se měli zaměřit na kanadské podniky, jako jsou Canopy Growth, Aurora Cannabis či Cronos Group.

„A to proto, že Kanada je v tuto chvíli největším globálním exportérem marihuany a konopných produktů,“ uzavírá investiční poradce Tomáš Geissler.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
• Videohub