Pod lupou: Zaměstnaneckým benefitům vyrůstá nová konkurence

Video placeholde

Boj o pracovní sílu v Česku značně přitvrdil. Zaměstnavatelé čelí rekordně nízké nezaměstnanosti, zvyšující se mzdové hladině a u některých profesí i odlivu pracovníků do zahraničí. Kombinace těchto skutečností firmám značně ztěžuje získávání kvalifikovaných osob na trhu práce i jejich udržení.

 

Na významu tak nabývá péče, kterou zaměstnavatel svým pracovníkům nabídne. Právě na tomto poli se v Česku v posledních čtyřech letech prosazuje ekonomický nástroj zvaný ELA, Employee Life Assistant.

V čem novinka spočívá? Zaměstnavatel umožní zaměstnancům svěřit se týmu specialistů z oblasti práva, psychologie, mediace, finanční edukace a zdravého životního stylu. Síť odborníků je propojená a péči o zaměstnance koordinuje.

Pokud se tak daný pracovník například rozvádí, ujmou se jej postupně týmy psychologů a mediátorů, dále dle vývoje situace týmy právníků nebo odborníků na oblast financí.

Nástroj ELA a situaci na pracovním trhu představili v diskusním pořadu Mikroskop, pořádaném deníkem E15, Petr Kadidlo, Managing Partner firmy LIN & Partners, výhradního poskytovatele ELA v Česku a na Slovensku, Zdeněk Kaufmann, Managing Partner firmy Amrop Dr. Kaufmann & Partner a Ladislav Staněk, personální ředitel PBS Brno a PBS energo.

„Služba je striktně anonymní, takže se zaměstnavatel o žádném soukromém problému zaměstnance nikdy nedozví,“ ujišťuje Kadidlo. „Službu v současnosti využívá v Česku a Slovensku přes 140 tisíc zaměstnanců,“ dodává Kadidlo.

Podle něj služba dosahuje až jedenáctinásobné návratnosti investice dosažené během dvou let. Dnes tento nástroj využívají například společnosti United Energy, Česká spořitelna, Axa, Iveco nebo BMW CarTec Group, nyní implementující službu ELA a mnoho dalších.

„Klíčové je vybudování důvěry mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, což se ELA daří,“ říká Kaufmann s tím, že pracovníci mohou službu využít kdykoliv. Externí týmy pečující o zaměstnance čítají stovky specialistů.

Hosté pořadu se také shodli, že je nástroj ELA pro zaměstnavatele jednoznačně výhodnější než najímání si jednotlivých odborníků případ od případu. „Na zaměstnanci pracuje tým navzájem propojených lidí, služba je navíc přenositelná i na rodinné příslušníky zaměstnanců. Vychází z principu, že pokud je zaměstnanec spokojený díky fungujícímu rodinnému zázemí, bude odvádět dobrou práci pro firmu,“ dodává Staněk.

Na trhu práce je v současnosti minimum nezaměstnaných, v únoru to bylo jen 241 tisíc osob – nejméně od února roku 1997.