Nábytkář IKEA bude prodávat zelenou elektřinu také v Česku

Nábytkářský gigant IKEA bude od září nabízet švédským zákazníkům dodávky elektřiny výhradně z obnovitelných zdrojů. V Česku má být služba dostupná do roku 2025.

Nábytkářský gigant IKEA bude od září nabízet švédským zákazníkům dodávky elektřiny výhradně z obnovitelných zdrojů. V Česku má být služba dostupná do roku 2025. Zdroj: E15 Michael Tomeš

IKEA už prodává v jedenácti zemích včetně Česka solární panely.
2
Fotogalerie

Největší světový prodejce nábytku a bytových doplňků IKEA rozšiřuje své portfolio. Od září nabídne švédským domácnostem dodávky elektřiny výhradně z obnovitelných zdrojů energie, uvedla agentura Reuters. „Doufáme, že se podaří rozšířit tuto nabídku do všech zemí, kde působíme,“ říká Jonas Carlehed, který se ve švédské firmě stará o udržitelný rozvoj. V tuzemsku by služba podle českých zástupců společnosti měla být dostupná do čtyř let.

S nápadem přišla nizozemská společnost INGKA Holding, která vlastní většinu prodejen IKEA ve světě, a její švédská partnerská firma Svea Solar, jež pro nábytkářský gigant vyrábí solární panely. Právě Svea Solar bude nakupovat elektřinu na evropské energetické burze Nord Pool a následně ji bez přirážky prodávat zákazníkům v obchodech IKEA. 

Elektřina má pocházet pouze ze solárních a větrných parků a domácnosti za ni budou platit fixní měsíční poplatek plus pohyblivou sazbu danou spotřebou. Dodavatelské solární a větrné parky by měly být maximálně pět let staré. Společnost věří, že tak přiměje úřady a podniky k budování nových obnovitelných zdrojů.  

Zákazníci budou mít také možnost řídit službu a sledovat spotřebu prostřednictvím digitální aplikace. Celkovou investici do projektu ani výši poplatku IKEA neuvedla. 

„Chceme, aby elektřina z obnovitelných zdrojů energie byla dostupnější pro všechny, a to i cenově,“ píše se v prohlášení firmy. „IKEA chce se svými zákazníky, partnery a spolupracovníky vybudovat největší globální hnutí za využívání obnovitelných zdrojů, abychom společně pomohli v boji proti klimatickým změnám,“ uvedl nábytkářský gigant. 

„V regionu Česko, Maďarsko a Slovensko bychom chtěli zákazníkům nabídnout možnost nakupovat cenově dostupnou a certifikovanou elektřinu z obnovitelných zdrojů od roku 2025. Na detailech projektu ale zatím stále pracujeme,“ doplňuje pro deník E15 Barbora Geršlová, manažerka pro udržitelnost IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.  

Video placeholde
IKEA: zajímavosti, které jste nevěděli o švédském gigantovi • Videohub

IKEA se již dříve zavázala výrazně snížit vypouštěné emise skleníkových plynů do roku 2030 a prodej čisté elektřiny podle Carleheda významně pomůže k dosažení tohoto cíle. „Kolem dvaceti procent celkové uhlíkové stopy společnosti IKEA tvoří používání našich výrobků zákazníky od spotřebičů přes svícení až po elektroniku,“ vysvětluje Carlehed.  

IKEA provozuje 445 prodejen v Evropě, Spojených státech, Asii, Africe a v Austrálii. Zaměstnává kolem 150 tisíc lidí. V minulém roce navzdory pandemii dosáhla zisku 11,7 miliardy eur, téměř 300 miliard korun, což znamená jen mírný pokles vůči předešlému roku. V zájmu životního prostředí loni také po sedmdesáti letech ukončila vydávání svých legendárních tištěných katalogů.