Oblečení zřejmě zdraží, nebo z Asie nedorazí. Roste cena bavlny, schází elektřina

Asijské textilní podniky se potýkají s problémy s nedostatkem energií či pracovníků

Asijské textilní podniky se potýkají s problémy s nedostatkem energií či pracovníků Zdroj: Profimedia

Asijské textilní podniky se potýkají s problémy s nedostatkem energií či pracovníků
Asijské textilní podniky se potýkají s problémy s nedostatkem energií či pracovníků
Vietnam čelí přesunu obyvatel z průmyslové oblasti domů
Textilka v Bangladéši
Ceny bavlny jsou nevýše za dekádu
7
Fotogalerie

Producenty textilu v Číně, Bangladéši a ve Vietnamu stíhá jeden problém za druhým. Výrobu komplikuje koronavirus a nedostatek personálu i energetická krize. K tomu v současnosti rychle rostou ceny bavlny. Asijští výrobci tak varují před zdražováním o desítky procent i před snížením exportu hotového oblečení.

Ceny bavlny v New Yorku jsou nyní nejvyšší za dekádu, na konci uplynulého týdne se dostaly dokonce na 1,16 dolaru za libru (0,45 kilogramu). V meziročním srovnání jde zhruba o padesátiprocentní nárůst. Důvodů rychlého zdražování bavlny je několik, od extrémního počasí po restrikce související s čínským útlakem Ujgurů.

Zpravodajský server CNBC podotýká, že akcie výrobce spodního prádla Hanesbrands historicky klesají s růstem cen bavlny a minulý týden se propadly o sedm procent. Analytik banky UBS Robert Samuels očekává, že nejvíce zasaženi růstem cen komodity budou výrobci a prodejci, kteří se specializují na džínové oblečení. „Jako by maloobchodníci neměli dost starostí s dodavatelskými řetězci a s nedostatkem pracovní síly,“ konstatoval.

Podle dalších expertů však bude kvůli dlouhodobým kontraktům chvíli trvat, než se zvýšení cen bavlny u maloobchodníků projeví. Při posledních vysokých cenách těchto vláken se cena obyčejných triček ve Spojených státech zvedla zhruba o dolar a půl až o dva dolary, podotýkají.

Bavlna však není jediným důvodem možného zdražování. Specializovaný web Fibre2Fashion nedávno uvedl, že by v příštích týdnech mohly jít nahoru ceny v Číně vyrobeného textilu o třicet až čtyřicet procent. Důvodem jsou odstávky, související se šetřením elektrické energie a omezováním emisí před zimní olympiádou.

Země se v současnosti potýká s nedostatkem uhlí a jeho ceny prudce rostou. „Podle nových vládních pravidel nemohou továrny fungovat více než tři dny v týdnu,“ vysvětlil portálu nejmenovaný zdroj z odvětví.

„Omezení dodávek elektřiny na nás určitě mělo dopad. Výroba byla zastavena, všech našich pět stovek zaměstnanců má měsíční dovolenou, objednávky byly odloženy,“ popsal na konci září státnímu listu Global Times situaci manažer továrny ve východočínské provincii Ťiang-su. Výpadky výroby se samozřejmě týkají i dalších odvětví a někteří odborníci tak varují před celosvětovým nedostatkem zboží produkovaného v Číně.

Majitelé textilních provozů v Bangladéši si zase v uplynulých týdnech stěžovali na akutní nedostatek zemního plynu, který je nutil drasticky snižovat produkci v nejsilnější předvánoční sezoně. Tvrdili, že pokud bude energetická krize pokračovat, hrozí kvůli nedostatku surovin omezení vývozu oblečení ze země, která je na něm velmi závislá. Výpadky navíc poškozovaly zařízení továren.

Další velký výrobce oblečení Vietnam zase čelí odchodu pracovníků z průmyslové oblasti u Ho Či Minova Města, uvedla minulý týden agentura Bloomberg.

Vláda varovala, že do svých domovských provincií se chce v souvislosti s pandemií koronaviru vrátit na dva miliony lidí, což by mělo mimo jiné dopad na řetězce s módou a sportovním oblečením jako Nike, Adidas či Abercrombie & Fitch. Představitelé odvětví odhadují, že propad pracovní síly se bude do konce roku pohybovat kolem čtyřiceti procent.

S nedostatkem uhlí se potýká i Indie, zatím však podle všeho nehrozí přísná opatření k šetření elektřinou jako v sousední Číně.