Otevřít 23. ledna je pro nás nejzazší možný termín, říká šéf skiareálu

Zimní horská idylka tak, jak byla v této zimní sezoně k vidění jen velmi krátce.

Zimní horská idylka tak, jak byla v této zimní sezoně k vidění jen velmi krátce. Zdroj: Skiareál Špindlerův Mlýn

Ředitel skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš
Taková idylka trvala v letošní zimní sezoně jen velmi krátce.
Letošní zimní sezona v podstatě ještě ani nenastala.
Špindlerův Mlýn v dobách provozu
Návštěvníci Špindlu si budou moci užít i zcela nové sjezdovky.
9
Fotogalerie

Lyžařská střediska mohla v současné zimní sezoně fungovat jen loni mezi 18. a 26. prosincem. Ztrátu vyvolanou zákazem provozu odhaduje Asociace horských středisek na jednu miliardu až na 1,2 miliardy korun. Tu by jim měl dorovnat kompenzační program COVID-Sport III, na který je vyčleněna až miliarda korun. „Jen do přípravy a spuštění nové zimní sezony tradičně investujeme 30 milionů korun,“ dodává šéf skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček doufá, že vleky se po 22. lednu otevřou. Zmatek na horách by se měl podle něj mírnit díky náhradám, na které budou mít skiareály nárok. Jak tento program vnímáte?

S výpadkem zimní sezony se skiareály dostaly do poměrně zásadních problémů, proto nový vládní program hodnotíme kladně. Specifikum našeho podnikání spočívá v tom, že musíme během krátké zimní sezony, tedy zhruba za 3,5 měsíce, vydělat na zabezpečení fungování firmy na celý rok. Během této doby musíme utržit dostatek financí na celoroční výplaty zaměstnanců a na úhradu závazků spojených s obřími investicemi do lanových drah, vleků, rolb a zasněžovacích technologií.

Dají se již vyčíslit ztráty a promarněné náklady ve Špindlerově Mlýně?

Do přípravy sezony jsme investovali 30 milionů korun a na tržbách jsme za období uzavření přišli o sto milionů výnosů. Tato čísla, myslím, hovoří sama za sebe, v jak nelehké situaci se nacházíme.

Co by měl stát zejména podpořit kromě umožnění startu sezony?

Co se státní podpory týče, musím uznat, že za kompenzačním programem pro lyžařské areály je obrovský kus práce. Na jeho přípravě jsem se aktivně spolupodílel.

Náhrady budou odstupňované v závislosti na typu vleku nebo lanovky. Asociace horských středisek prosadila, aby se počítalo nejen s počtem míst, ale i typem zařízení. Jak jednání probíhala?

Příprava a jednání o kompenzačním programu trvala celý víkend prakticky nonstop. Jsme rádi, že vláda vyslyšela a zohlednila většinu našich argumentů a do programu je zařadila. Samozřejmě nejvíc ze všeho by nám pomohlo, kdybychom se mohli konečně rozjet a dělat, co umíme.

Rýsuje se nějaký konkrétní termín, kdy to bude možné?

Důvěřujeme slovům ministra Havlíčka a doufáme, že avizovaný konec uzavření plánovaný na 22. leden je nejzazší možný termín a zákaz nebude pokračovat. Hned poté obnovíme provoz.

Bezpečnostní opatření tedy máte nachystaná?

Jsme připraveni zajistit a dodržet přísná provozní omezení, vyžadovat a řídit dodržování všech hygienických opatření tak, aby návštěva a pohyb návštěvníků špindlerovských středisek byly z epidemiologického hlediska maximálně bezpečné.