Po akci Zachraň pivo startuje projekt Zachraň hospodu

Podnikatelé v Plzeňském kraji sčítají škody po uzavření provozoven kvůli koronaviru. Vláda přikázala restauracím zavřít pro veřejnost, mohou nabízet pouze jídlo přes ulici, nebo rozvozem. Na snímku z 24. března 2020 je Jakub Hodan, syn majitele restaurace Přeštická svině v Přešticích na Plzeňsku. (24. 3. 2020)

Podnikatelé v Plzeňském kraji sčítají škody po uzavření provozoven kvůli koronaviru. Vláda přikázala restauracím zavřít pro veřejnost, mohou nabízet pouze jídlo přes ulici, nebo rozvozem. Na snímku z 24. března 2020 je Jakub Hodan, syn majitele restaurace Přeštická svině v Přešticích na Plzeňsku. (24. 3. 2020) Zdroj: ČTK/Chaloupka Miroslav

Zavřená hospoda v důsledku vládních opatření.
Řada restaurací zavřela úplně.
Hospody a restaurace nyní zejí prázdnotou.
Hospody a restaurace nyní zejí prázdnotou.
Hospody a restaurace nyní zejí prázdnotou.
10
Fotogalerie

Velké tuzemské pivovary vyrazily do boje za přežití tuzemských restaurací a hospod. Na začátku dubna spustily projekt Zachraň hospodu, který by měl umožnit podnikům překlenout současné tíživé období, kdy drtivá většina z nich musí mít kvůli vládním opatřením pro boj s koronavirem zavřeno.

V projektu mohou lidé přímo finančně podpořit své oblíbené hospody a restaurace. Iniciátoři výzvy spustili webovou stránku www.zachranhospodu.cz, prostřednictvím které mohou lidé koupit poukaz v hodnotě 500, 1000 nebo 1500 korun, který pak v konkrétní vybrané hospodě nebo restauraci uplatní poté, až přestanou platit aktuální opatření a hospody znovu otevřou.

„Česká hospoda je součástí naší kultury a také tradičně důležitým centrem společenského života. Byla by velká škoda, pokud by hospody a restaurace musely definitivně končit,“ uvedl předseda Českého svazu pivovaru a sladoven František Šámal.

Společně se svazem se k iniciativě dosud připojily pivovary Bernard, Budvar, Prazdroj, Primátor, Starobrno, Staropramen a Svijany.

Drtivá většina restaurací a hospod musela kvůli vládním opatřením ze dne na den zavřít a přišla o tržby. Podle odhadů Asociace hotelů a restaurací klesnou celkové roční tržby restaurací o 40 procent, pokud se vrátí k běžnému provozu v červnu. Podle výkonné ředitelky svazu Martiny Ferencové nyní o 40 procent klesly tuzemské tržby také pivovarům.

Některé podniky se alespoň snaží prodávat jídlo, kdy ze vstupních dveří udělaly výdejní okénko, na které se zákaz nevztahuje. I tak ale jejich situace není růžová.

„U mnoha podniků reálně hrozí, že po skončení současných opatření již znovu neotevřou,“ míní Šámal. Celý sektor včetně návazných provozů přitom zaměstnává zhruba 250 tisíc lidí a mnohé podle svazu již ohlašují propouštění.

Projekt průmyslových producentů piva se jmenuje obdobně jako projekt na podporu minipivovarů Zachraň pivo, který spustili lidé spojení s pivovarem Kytín. Podstatou projektu, na kterém spolupracuje 189 menších výrobců, je, že lidé mají možnost nakupovat skladové zásoby piva přímo u výrobců či v jejich výdejních místech.

„Čerstvé, nepasterizované, nefiltrované a dále chemicky neupravené pivo je totiž v ohrožení a první na ráně. Je potřeba ho vypít, než se zkazí a pivovary se dostanou do problémů,“ uvedli zástupci projektu.