Saunii v těžké době opustil akcionář. Měl na starosti expanzi firmy, rozhodl se už při covidu

Saunii už zbyli jen tři akcionáři

Saunii už zbyli jen tři akcionáři Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Čtveřice akcionářů řetězce Saunia, který je zároveň významným emitentem dluhopisů na domácím trhu, se počátkem letošního roku zúžila na trojici. Společnost opustil Jan Holeček, který stál nejen u zrodu Saunie, ale se současnými společníky v minulosti spolupracoval například v dovolenkovém portálu Invia. Holeček byl v Saunii vedle spoluvlastnického podílu zodpovědný za rozvoj pobočkové sítě, tedy prakticky za tempo růstu saunového byznysu. Jeho dvanáctiprocentní podíl vykoupili ostatní společníci. Holeček měl odchod z firmy plánovat už delší dobu, nyní fakticky opouští firmu v situaci, kdy Saunia plánuje vstup na rakouský trh a zároveň bojuje o svou ziskovost.

„Toto rozhodnutí pan Holeček učinil již před několika lety, jenom se v tuto chvíli materializovala smlouva uzavřená v době covidu,“ uvádí největší akcionář Saunie Bohumil Píše. Holečkův odchod z vlastnické struktury prý automaticky neznamená, že pro společnost přestane pracovat.

„Je zainteresován na budoucím úspěchu. Navíc i bez toho se panu Holečkovi podařilo vybudovat tříčlenné oddělení velmi zkušených kolegů, které má expanzi na starosti,“ dodává Píše. Vedle něho jsou zbylými akcionáři Saunia Radek Stavinoha a Michal Drozd. Naposledy opustila Saunii před necelými dvěma lety investiční skupina Pale Fire Capital. 

Vývoj byznysu i jeho budoucí šance s napětím očekávají věřitelé Saunie. Část z nich tvoří drobní investoři držící její dluhopisy, kterých řetězec v uplynulých letech mohl vydat v objemu nižších stovek milionů korun. Samotná Saunia sice uvádí, že „v posledním skončeném fiskálním roce vzrostl obrat o více než devadesát procent, což mělo samozřejmě obrovský pozitivní dopad na výsledky,“ konkrétnější čísla ale neuvádí a investoři zatím marně čekají i na publikaci výsledků už za rok 2022. Takové informace by přitom ocenili i nově příchozí investoři, kteří stále nakupují dluhopisy firmy.

„I když společnost uvádí, že tržby v posledních měsících prudce stouply, tak lze očekávat i výrazný nárůst nákladů. Je velmi pravděpodobné, že i při současném nárůstu tržeb generuje společnost nadále ztrátu,“ soudí analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Jak vyplývá z posledních dostupných účetních výkazů, firma je podle něho předlužená. „Podle poslední výroční zprávy měla záporný vlastní kapitál ve výši 199 milionů korun při velikosti aktiv 552 milionů. Problémem je dlouhodobě nízký hrubý zisk,“ dodává Tomčiak na adresu řetězce. 

Pozorně sledují hospodaření Saunie rovněž investoři z polské investiční CVI, úvěrové pohledávky za firmou jsou zajištěné kompletně všemi podíly stávajících akcionářů řetězce. Výrazným firemním věřitelem Saunie je s více než šedesáti miliony korun také společnost Star Capital Investments spoluřízená miliardářem Zdeňkem Šoustalem, který je podle žebříčku e15 letos pětadvacátým nejbohatším Čechem. Klíčová je zejména schopnost splácet vydané bondy. Naposledy firma loni v listopadu splatila podle svých slov svou takzvanou podlimitní emisi bondů za bezmála 25 milionů korun.

Aktuálně firma prodává dluhopisy podle až třísetmilionového prospektu schváleného v říjnu 2022. Ačkoli tehdy ještě nesly 9,9 procenta, firma je aktuálně nabízí s výnosem o dva procentní body vyšším. Trh si totiž žádá více a financování se prodražuje. Dluhopisy Saunie nepatří mezi konzervativní investice. „Jedná se o spekulativní dluhopisy a osobně bychom je do ruky běžným retailovým investorům vůbec nesvěřovali,“ soudí ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát.

Podle zatím posledních známých výsledků bilancujících byznys firmy během druhého pololetí roku 2021 a první poloviny roku 2022 prodělala rekordních bezmála 127 milionů korun a nahromaděná ztráta činila do konce prvního pololetí roku 2022 přes 400 milionů korun.

Rozšiřování byznysu šlo doposud alespoň podle známých čísel ruku v ruce se silným zadlužováním. Zatímco koncem prázdnin roku 2021 měla firma bezmála půlmiliardový dluh, o rok později to bylo už téměř o čtvrt miliardy korun více, tedy o dvacet milionů korun více než veškerá aktiva firmy.