Spotřebitele neklame složení potravin, ale jejich obal a vzhled, říká náměstek ředitele Evropské komise

nákupní seznam

nákupní seznam Zdroj: profimedia.cz

Proč Češi jedí blafy? Recept výrobců, jak lidem vnutit ošizenou potravinu
...
Ministr Marian Jurečka dál jde po nekvalitních potravinách, tentokrát ukázal na pomerančovou limonádu, ta je v Česku z jablečné šťávy
Jakým potravinám se v supermarketu vyhnout?
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Řešením různé kvality potravin ve členských státech Evropské unie by mohl být dobrovolný elektronický registr, do kterého by výrobci vkládali informace. Zaznělo to v pátek na diskusi mezi obchodníky, zástupcem Evropské komise, ministerstvem zemědělství a europoslankyní Olgou Sehnalovou (ČSSD). Nejdůležitější jsou poučení spotřebitelé, shodovali se diskutující. V nové legislativě většina cestu nevidí. 

Proti regulacím trhu s potravinami novými zákony, které by řešily různou kvalitu, se staví prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky Marta Nováková. Je přesvědčená, že přidáváním legislativy se začíná dělat ze spotřebitele nesvéprávný jedinec. “Když se dostaneme do stavu 100procentní ochrany spotřebitele, tak jej současně zbavíme jeho těžce nabytých práv,“ řekla.

Podle Novákové je v první řadě nezbytná změna chování spotřebitele, stejného názoru je také náměstek ředitele Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin Ladislav Miko. „Jde o to, aby se lidé chovali podle toho, jakou informaci dostali,“ dodal Miko s tím, že všichni aktéři by se měli chovat eticky.

Současně upozornil na to, že spotřebitel není klamán složením, které je na výrobku uvedeno, ale obalem a vzezřením. “Je to spíš debata o nekalých obchodních praktikách,“ uvedl, na čemž se shodl s ostatními účastníky debaty.

Na diskusi také zaznělo, že řešením by mohl být elektronický registr, do kterého by výrobci přidávali informace. Miko také uvedl, že by byl pro dobrovolnost tohoto systému. "Ale za předpokladu, že se stanoví jednotný systém a databáze," dodal. O tom ale podle něj v unii zatím shoda není.

Eurposlankyně Olga Sehnalová upozornila na to, že v příštím roce má Evropská unie přijít s metodikou, jak kvalitu potravin porovnávat. Ta se ale podle ní rodí jen velmi těžko. “Ty pokyny nejsou úplně tím, co by mělo těm dozorovým orgánům pomoci,” poznamenala Sehnalová.

Napomoci řešení by mohly značky kvality, jako je například česká cechovní norma, kterou se snaží uplatňovat na trhu Potravinářská komora ČR. Výrobky, které ji splňují, musí být nadstandardní. O dvojí kvalitě potravin již několik let hovoří státy visegrádské čtyřky. Diskuse se letos dostala i na zasedání nejvyšších představitelů Evropské unie.