Trh s půjčkami se otřese v základech: novému zákonu ale chybí vyhlášky

xx

xx Zdroj: Profimedia

Martin Šváb, ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial o problematice nového zákona o spotřebitelských úvěrech
Martin Šváb, vedoucí právního oddělené Provident Financial
Provident Financial
Šéf českého Providentu Russell Johnsen
Russell Johnsen, šéf Provident financial v ČR
6
Fotogalerie

Nový zákon o spotřebitelském úvěru by měl platit již přibližně za týden. Panuje ale stále obrovská nejistota u úvěrových firem.

Již od prvního prosince se trh spotřebitelských úvěrů a půjček otřese v základech. Firmy, které budou chtít podnikat v oblasti půjčování peněz, si budou muset připravit kauci ve výši 20 milionů korun. Ta pro řadu menších společností může být likvidační.  Dopady může mít především na malé poskytovatele krátkodobých mikropůjček s vysokým úrokem, kterým může hrozit zánik.

„Podle této úpravy zákona podnikatel musí vyvíjet soustavnou podnikatelskou činnost za účelem dosažení zisku. Například občasným půjčkám příbuzným se zákon netýká,“ uvádí k zákonu ředitel právního oddělení Provident Financial Martin Šváb.

Nový zákon také omezuje smluvní pokuty na 0,1 procenta denně z částky, kterou je spotřebitel v prodlení. Firmy ale budou také muset prokázat odbornost svých poskytovatelů půjček (podle názoru ČNB pracovníci obchodního oddělení úvěrových firem), kteří budou muset projít odbornou zkouškou. Musí mít také složenou maturitní zkoušku či prokazatelné tři roky v praxe v oboru. To může vést například k eliminaci středoškoláků, kteří si během léta či víkendů přivydělávali jako pracovníci callcenter úvěrových společnosti.

Zákon také má podrobněji informovat spotřebitele o úvěrech: „Zatímco v minulosti se nám dařilo, aby smlouva byla natisknutá na jednu stranu, nyní jsou potřeba strany nejméně dvě,“ uvedl Šváb. Společnost přitom od organizace Člověk v tísni obdržela nejlepší hodnocení mezi úvěrovými společnostmi také z velké části za srozumitelnost a jednoduchost smluv. Nyní tak může hrozit žadateli o spotřebitelský úvěr, že bude přehlcen informacemi a nebude jednotlivým ustanovením rozumět.

K TÉMATU PROMLUVIL V NÁSLEDUJÍCÍM VIDEU MARTIN ŠVÁB: 

Video placeholde
Martin Šváb, ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial o problematice nového zákona o spotřebitelských úvěrech • Arsen Lazarevič

Co ale úvěrovým společnostem způsobuje problémy je to, jak zákon bude vykládán: „Zákon je spíše obecný. Důležité budou především prováděcí vyhlášky od Ministerstva financí, které v současné době nemáme k dispozici. Jediné co máme k dispozici je benchmark (doporučení) od ČNB, kterému se snažíme přizpůsobit," uvádí Šváb s tím, že ČNB na ně přenesla podobnou regulaci, jako mají bankovní společnosti. Podle vyjádření Ministerstva financí došlo ke zmocnění ČNB, která je zodpovědná za vydání příslušné prováděcí vyhlášky.

Služby poskytující Peer-to-peer půjčky problémy s novým zákonem neočekávají. "Poskytovatelem půjčky je Zonky. Všichni naši zaměstnanci, kteří půjčky posuzují, budou mít zkoušky a získají potřebnou akreditaci. Proto v tom nevidíme žádný problém," uvedla Lucie Tvarůžková, ředitelka Zoonky.