Vzdělávání pro mě není byznys, chci se přiblížit zahraničním školám, říká šéf PORG Martin Roman

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: Anna Vackova / E15

Martin Roman
Martin Roman
Martin Roman
4
Fotogalerie

Jeho tématem už není energetika, ale vzdělávání a nutnost reformovat české školství. „Jsem byznysově orientovaný člověk, ale ne v oblasti vzdělávání,“ tvrdí v exkluzivním rozhovoru pro magazín E15 Premium Martin Roman, bývalý šéf ČEZ a nyní předseda správní rady soukromé základní školy a gymnázia PORG či autor projektu Čtení pomáhá.

Co je na vzdělávání tak zajímavého, že do něho v posledních letech naskakují byznysmeni jako vy, Peter Krištofovič z Arca Capital, bývalý manažer ČEZ Vladimír Schmalz, Kellnerovi i další? Je za tím prostá vize výnosného byznysu?

Pro mě to určitě není byznys. PORG je obecně-prospěšná společnost čili peníze proudí jen jedním směrem – dovnitř. Na motivaci ostatních se musíte zeptat sama. Mou motivací vždy bylo, aby děti v Česku chodily ze školy domů nadšené jako moje děti, když studovaly v zahraničí.

Když odhlédnu od obecně-prospěšné společnosti, máte dvacetiprocentní podíl v Edulogy, jež vyvíjí vzdělávací materiály a aplikace. Dá se na vzdělávání dlouhodobě udržitelně vydělávat? Je to přece jen sektor, který tu vždy bude…

Je to podobné jako ve zdravotnictví: stát rozhodne, kolik kdo bude vydělávat. Na vzdělávání dnes někteří vydělávají, ale ani založení Edulogy nebylo primárně obchodním zájmem. Edulogy zdarma vzdělává učitele, takže je to více veřejně prospěšná aktivita než byznys.

Ano, jsem byznysově orientovaný člověk, ale ne v oblasti vzdělávání. Pro mě je to sen zlepšit školství v Česku, i proto třeba nekomerčně vydávám knihy pro učitele.

Kolik vás ten sen už stál peněz na investicích?

Určitě přes sto milionů, což byla prvotní investice do PORG.

A další věci okolo? Knihy, vzdělávání učitelů...

Do projektu Čtení pomáhá jsem dal přes 40 milionů. Knížky jsou menší peníze.

Odhadnete, kolik se na trhu se soukromým vzděláváním točí peněz?

To vám nepomohu, neorientuji se v tom.

Co vám ve výčtu investic do školství chybí? Mluvilo se také o univerzitě Martina Romana.

Když jsem studoval práva a šel ke zkoušce, chtěli po mně vyjmenovat možnosti promlčení podle paragrafu toho a toho. Na právech v Heidelbergu bylo všechno zkoušení písemné, dali nám zákoník a řekli: Pan Wagner prodal panu Müllerovi auto, zaplatil v nějaký den, a než došly peníze na účet, auto se nabouralo. Kdo je odpovědný a bude platit škodu? Máte hodinu, udělejte právní názor. A to je v kostce srovnání výuky na právech. Jak to vypadá dnes v Česku na univerzitě, nevím, ale mám představu, jak funguje vzdělávání v cizině.

Ale co ta vaše univerzita? Bude?

Teď na tom nepracuji. Ono udělat dobrou školu je strašná práce. Mnohem více, než jsem si myslel. Chci dnes energii věnovat našim základním a středním školám.

Znamená to, že PORG už nebude mít další „sestru“?

To je jako s rodičovstvím, ne? Někdy se to stane i bez plánování. V každém případě to v plánu není. Když něco dělám, chci, aby byl produkt dokonalý. U vzdělávání je to nekončící cesta.

Snažíte se o změnu v systému prostřednictvím PORG. Neovlivnil byste ho více, kdybyste se věnoval školství na politické úrovni?

Jsem členem poradní skupiny k revizi vzdělávacích programů, vydáváme knihy pro učitele, jezdím přednášet do regionů učitelům a ředitelům škol.

To je ale pořád v závětří. Nabídku na ministerstvo školství jste ještě nedostal?

Ne, určitě nebudu ministrem školství.

Martin Roman (49)

Absolvent práv v Praze studoval také v německém Heidelbergu a švýcarském St. Gallenu. V pouhých pětadvaceti se stal ředitelem Janky Radotín, následně šéfoval strojírenskému holdingu Škoda. V letech 2004 až 2011 byl generálním ředitelem ČEZ. Investoval do soukromých škol PORG, lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně, prodejce letenek Kiwi. com, stojí za projektem Čtení pomáhá, má podíl ve společnosti Edulogy vyvíjející vzdělávací materiály a aplikace i další. V letech 2014–2016 absolvoval studia na University College London.

Správná volba vzdělání je čím dál složitější. S touto hádankou pomůže magazín E15 Premium, kde najdete i celý rozhovor s Martinem Romanem >>>

Video placeholde
Magazín E15 Premium Jak vychovat úspěšné dítě • E15

Gesto roku 2018. Pro nejlepší české vzdělávací projekty můžete hlasovat zde >>>