Zoot přestal splácet. Jeho dluhy skupuje Natland

Zoot, ilustrační foto

Zoot, ilustrační foto Zdroj: zoot.cz

Internetový obchod s módou Zoot se dostal do finančních problémů, když přestal splácet své finanční závazky. Firma o tom informovala v oznámení pro Českou národní banku.

Zoot píše, že nejprve nebyl schopný uhradit úvěr ve výši 35 milionů korun od Raiffeisenbank. Bankovní dům následně půjčku prodal společnosti Natland Finance investiční fond. „Nemůžeme informovat o našich klientech,“ uvedla k dotazům na převod pohledávky mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Natland podle šéfa investiční skupiny Natland Tomáše Rašky kupoval všechny pohledávky, které Raiffeisenbank vůči Zootu měla. „Ve výsledku je to podstatně více,“ uvedl Raška. Pohledávky Natland podle něj vykupoval i od dodavatelů, kteří jsou pro provoz internetového obchodu důležití. Celkem jde o částku kolem 150 milionů korun.

V současné době Zoot ve spolupráci s hlavním věřitelem Natland Finance připravuje plán restrukturalizace společnosti s cílem zvýšení efektivity. Natland Finance se zároveň snaží na trhu získat i další pohledávky za obchodem.

„Podle informací dostupných společnosti Zoot společnost Natland Finance zároveň jedná s dalšími významnými věřiteli Zoot o převzetí jejich pohledávek, zejména se společností Citibank Europe,“ uvádí firma.

Za příčinu svých problémů označil Zoot výpadek prodeje jarního zboží, což způsobilo propad tržeb. „Z velké části tento výpadek vznikl silným, teplotně podprůměrným koncem zimy a extrémně rychlým nástupem léta. O jarní věci proto nebyl takový zájem, jaký společnost očekávala,“ uvádí Zoot s tím, že výsledkem byly výprodeje zboží ve slevách.

Počasí ale není jedinou příčinou potíží. Už před rokem totiž před dluhopisy Zoot varoval v E15 finanční analytik Finlord Boris Tomčiak. „Status vysoce rizikového dluhopisu má i řada velkých emitentů. Skvělým případem jsou dluhopisy společnosti Zoot,“ říká Tomčiak s tím, že její dluhy převyšují hodnotu majetku.

Společnosti se navíc nepodařilo získat během loňského roku peníze od akcionářů ani od externích investorů. V současnosti proto musí jednat s dodavateli o restrukturalizaci svých dluhů neboli o tom, za jakých podmínek by firmě část závazků odpustili. „Kromě Natland Finance, Citibank a dodavatelů jsou významnými věřiteli též vlastníci podřízených dluhopisů, které společnost vydala v celkovém objemu 230 milionů korun,“ upozorňuje firma s tím, že restrukturalizace musí zahrnovat dluhopisy.