ODEMČENO: Český dluh zdražuje, Šmejc dobyl polskou sázkařskou jedničku, premiér řeší krypto

Silná Koruna

Silná Koruna Zdroj: ilustrace e15

  • Šmejc a Entain dobyli polskou sázkařskou jedničku. Její minoritáři kývli na odkup akcií
  • Banky versus český kryptobyznys. Na odříznutí od účtů reaguje už i premiér Fiala
  • Český dluh zdražuje. Burziáni se zbavují bondů a vzpomínají na bezpečnou korunu

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 Šmejc a Entain dobyli polskou sázkařskou jedničku. Její minoritáři kývli na odkup akcií

Středoevropská sázkařská skupina Entain CEE, v níž drží minoritní podíl i český holding Emma Capital Jiřího Šmejce, učinila další krok na cestě k plnému ovládnutí největší polské sázkové kanceláře STS. Veřejnou nabídku na odkup akcií STS přijala drtivá většina drobných investorů, díky čemuž bude moci Entain CEE delistovat titul z burzy ve zrychleném a zjednodušeném režimu. 

odemykáme >>>

🔓 Banky versus český kryptobyznys. Na odříznutí od účtů reaguje už i premiér Fiala

Problémy českých kryptofirem se získáním bankovního účtu se donesly i do sněmovny. Premiéra Petra Fialu kvůli nim nedávno interpeloval poslanec Marek Novák (ANO), který je zároveň předsedou podvýboru pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku. Novák vidí řešení v zavedení práva na bankovní účet pro podnikatele, Fiala však v reakci na poslancovy dotazy sdělil, že tento návrh nepodporuje. Předseda vlády kvůli své nepřítomnosti během interpelací Novákovi odpověděl písemně a s časovým odstupem, jeho vyjádření má server e15 k dispozici. Fiala uvedl i svůj názor na to, která instituce by měla v Česku do budoucna dohlížet na regulaci kryptobyznysu. Někteří jeho zástupci ale uvažují i nad tím, že by založili vlastní kampeličku.

odemykáme >>>

🔓 Český dluh zdražuje. Burziáni se zbavují bondů a vzpomínají na bezpečnou korunu

Univerzální nadšení investorů z českých státních dluhopisů během srpna ustalo. S tím i ochota burziánů akceptovat relativně směšný úrok na bondech tuzemské vlády oproti srovnatelným zemím středoevropského regionu. Podle ekonomů jde o důsledek klesající popularity někdejších investorských bezpečných přístavů, ovšem také odraz politiky České národní banky. Ta v srpnu formálně ukončila éru „obrany“ koruny, a Česko se tak pro zahraniční investory stalo kvůli nejistému vývoji tuzemské měny mírně rizikovější destinací pro jejich peníze.

VIDEO: Rozhovor se zakladatelem Accolade o budoucnosti průmyslových nemovitostí v ČR

Video placeholde
Rozhovor s Milanem Kratinou, zakladatelem Accolade • E15

Výběr dalších premiových článků:

Polsko se Ruska nebojí, ukázala přehlídka. A polští voliči na zbrojení slyší

V úterý proběhla ve Varšavě velká vojenská přehlídka, ve které Poláci demonstrovali svoji vojenskou sílu, moderní, rychle rostoucí armádu, a především své odhodlání nenechat se zastrašit Ruskem a Běloruskem v souvislosti s válkou na Ukrajině. Stalo se tak u příležitosti oslav stotřetího výročí bitvy u Varšavy, zvané rovněž „zázrak na Visle“ z roku 1920, kdy se polským jednotkám podařilo odrazit a zahnat na útěk jednotky Rudé armády, hrozící útokem na jejich hlavní město.

Progresus hrne na trh bondy za stamiliony. Za peníze drobných investorů skoupí pozemky

Investiční skupina Progresus se opět vydává na český dluhopisový trh. Až pro osm set milionů korun jde za investory dceřiná firma Progresus RD Rýmařov II. Zelenou od České národní banky dostal Progresus v polovině srpna, peníze hodlá primárně využít na nákupy pozemků pro komerční i rezidenční výstavbu. Progresus premiérově vstoupil na trh firemních bondů loni v létě. Tehdy přes svou další dceřinou společnost nabídl investorům třímiliardovou emisi bondů. Papíry tehdy analytici kritizovali především pro nulové zajištění investorského rizika, za letošní emise ručí mateřská společnost.

Záchranné práce Čechů v Grouponu slaví úspěch. Daří se šetřit, portál ale zároveň ztrácí uživatele

Je to jeden z nejzajímavějších příběhů, který nyní Češi ve světovém investičním byznysu píší. Těžké váhy z Pale Fire Capital Dušan Šenkypl, Jiří Ponrt a spol. už několik měsíců zachraňují otce všech slevových portálů, americký Groupon. A i když je to cesta velmi hrbolatá, akcionářům včetně řady těch malých českých za posledních pár měsíců vydělali přes 230 procent. Článek vyšel na Info.cz.