ODEMČENO: Inflace drtí penzijní fondy, akcie Komerčky vynášejí, Putin vítá úspěch Le Penové

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Inflační boom a dramatický růst úrokových sazeb drtivě dopadá na výkonnost českých penzijních fondů. Akcie Komerční banky mohou vynést přes 25 procent. Atraktivní jsou i papíry Erste a Monety. Ruskem a Maďarskem financovaná Le Penová může ohrozit jednotu EU i fungování eurozóny.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a k důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného.

Odemykáme >>>

Boj s inflací drtí penzijní fondy. Čím opatrnější, tím ztrátovější

Inflační boom a dramatický růst úrokových sazeb drtivě dopadá na výkonnost českých penzijních fondů. Přes sedmdesát procent úspor Čechů na důchod drží totiž fondy ve formě převážně státních dluhopisů. Právě bondy se ovšem v nynějím období skokového růstu úrokových sazeb staly toxickým aktivem a jejich ceny se propadají. Jen od počátku letošního roku znehodnotily české státní dluhopisy zhruba o šest procent a tlačí hodnotu penzijních portfolií do červených čísel. O ztráty se podělí investoři s penzijními společnostmi; ty totiž budou muset v krajním případě doplnit fondům kapitál.     

Odemykáme >>>

Akcie Komerční banky mohou vynést přes 25 procent. Atraktivní jsou i papíry Erste a Monety

Světové burzy jsou letos jako na houpačce. Na začátku roku na ceny akcií negativně doléhaly obavy z rostoucí inflace a očekávaného zvyšování úrokových sazeb ze strany centrální banky, v únoru se k tomu přidala ruská invaze na Ukrajinu. Výkyvy se nevyhnuly ani kurzům cenných papírů finančních domů obchodovaných na pražské burze, tedy Komerční banky, Moneta Money Bank a rakouské Erste Group. Podle analytiků však právě jejich akcie mohou být do dalších měsíců zajímavou nákupní příležitostí.

Odemykáme >>>

Ruskem a Maďarskem financovaná Le Penová může ohrozit jednotu EU i fungování eurozóny

Nedělní první kolo francouzských voleb ukázalo, že obhajoba prezidentského křesla bude pro Emmanuela Macrona náročná. Jeho rivalka Marine Le Penová za ním s 23,4 procenta hlasů zaostala o čtyři procentní body. A čerstvé průzkumy naznačují, že rozhodující duel bude ještě napínavější. Představa krajně pravicové političky v Elysejském paláci v době ukrajinské války znervózňuje především východ Evropské unie. Obavy vzbuzují její dřívější výroky i financování kampaní. Letos získala půjčku od byznysmenů spřízněných s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

VIDEO: Stagflace si podmaňuje svět

Z(a)tracená čísla - Jaroslav BukovskýZ(a)tracená čísla - Jaroslav Bukovský|E15

>>> výběr z rubriky E15 Premium

Česká armáda chystá kosmickou premiéru. Bude mít vlastní družici

Bude to malý krůček pro svět, ale velký pro Česko. Vojenské zpravodajství se v těchto dnech chystá vykročit z éry Varšavské smlouvy a poprvé v historii země získá vlastní satelit schopný plnit špionážní úkoly. Jak zjistil deník E15, před podpisem je smlouva na projekt Golem X, který by měl zpravodajcům poskytovat přesné snímky dění na sledovaných územích.

Česká hra prorazí ve světě snáze než film, říká tvůrce Kingdom Come Daniel Vávra

Herní tvůrce Daniel Vávra, autor hitů jako Mafia a Kingdom Come: Deliverance, se nenechá vláčet nejnovějšími trendy, ale sleduje vlastní cestu. „Aktuální je teď válka na Ukrajině. Dobře nemainstreamově udělaná hra na motivy tohoto konfliktu by byla fakt zajímavá. Od herního průmyslu ovšem dnes bohužel nečekám, že by to někdo uchopil adekvátním způsobem,“ dodává kreativní ředitel pražského studia Warhorse, které spoluzaložil a později za stovky milionů korun prodal.

Tažení proti Putinovým oligarchům má trhliny. Nejbohatšího Rusa se sankce nedotkly

Ačkoli se západní státy snaží za pomoci sankcí ochromit ruskou ekonomiku a cílí také na majetky tamních oligarchů, část miliardářů, kteří mají úzké vazby na prezidenta Vladimira Putina, postihům nadále uniká. Je mezi nimi i nejbohatší Rus Vladimir Potanin, šéf konglomerátu Interros a majoritní vlastník těžařského gigantu Nornikel. „Sankce se vyhýbají lidem, jejichž produkty potřebujeme,“ podotýká bývalý portfolio manažer z americké společnosti Elliott Management Corporation Jay Newman.

Řepka se bude pěstovat dál. Pšenice ji nevytlačí, říká Petr Cingr z Agrofertu

Válka na Ukrajině dělá starosti energeticky náročným výrobcům hnojiv z holdingu Agrofert. Ti sice mohou na trhu prodávat své výrobky dráž, přesto museli kvůli vysokým cenám plynu několikrát snížit výrobu. „Od loňského podzimu jsme nevyráběli naplno asi 30 dní. U výroby hnojiv jsme zjednodušeně řečeno přišli o zhruba desetinu tržeb,“ vypočítává Petr Cingr, místopředseda představenstva Agrofertu, který má v holdingu na starosti právě divizi hnojiv, paliv, olejů a obnovitelných zdrojů.

V evidenci skutečných majitelů chybí sto tisíc firem. Stát je nestíhá kontrolovat

Tisíce firem neuvádějí svého skutečného majitele nebo do státního registru zadávají chybné údaje, stát je na ně ale krátký. Podle analýzy Transparency International zákonnou povinnost nesplňuje na 108 tisíc právnických osob, samotné ministerstvo spravedlnosti čísla odhaduje nižší. Rezort přiznává, že státní orgány nemají kapacitu ověřovat správnost údajů v evidenci, u soudu tak končí pochybení zejména na základě udání.

ClearBank ze stáje PPF nabrala miliardy. Britský startup chce expandovat na kontinent

Největší česká investiční skupina PPF poslala další peníze do britského finančního startupu ClearBank. Tím, že se zúčastnila miliardového investičního kola, si v této mladé firmě udržela největší podíl ze všech investorů. Podstatně se zvýšila i valuace jejího bezmála 45procentního podílu.

Další články najdete v rubrice E15 Premium