Dealeři, mafiáni a pes: Top fiktivní postavy roku

HVĚZDA: Brian Griffin se vyzná víc než jeho člověčí rodina

HVĚZDA: Brian Griffin se vyzná víc než jeho člověčí rodina Zdroj: Repro Strategie

Časopis Time zveřejnil seznam nejvlivnějších fiktivních charakterů roku 2013. O americké společnosti, politice a mediálním trhu vypovídá více než veškeré ekonomické ukazatele či handrkování mezi republikány a demokraty.

Ze žebříčku je patrná určitá krize, v níž se Amerika dnes nachází. Seznam je z velké části seskládán z postav, které by například v poválečné éře nemohly být považovány za „hodnotné“, naopak by je každý spíše zavrhl. Na prvním místě tak v době po 11. září může být Walter White, hlavní postava seriálu Breaking Bad (vysílá Nova Cinema pod názvem Perníkový táta). Jde o padesátníka, jemuž je diagnostikována rakovina a on se stane drogovým bossem. Přes veškerou vyhrocenost seriálu i samotné postavy dělá Walter vše proto, aby zabezpečil rodinu, čímž poněkud podivně a netradičně, ale přesto seriál přináší pozitivní poselství.

ANTIHRDINA: Nejpopulárnější fiktivní postava dneška se dala na stará kolena na dealování, protože stejně brzy umře. Báječné poselství.ANTIHRDINA: Nejpopulárnější fiktivní postava dneška se dala na stará kolena na dealování, protože stejně brzy umře. Báječné poselství. | Repro Strategie

Fascinace politikou

Seznam jedenácti postav také ukazuje, jak moc jsou běžní Američané posedlí politikou a médii. Hned na druhém místě najdeme Olivii Popeovou, hlavní hrdinku seriálu Skandál, který diváky zavádí mezi klíčové postavy dnešního politického světa – manažery krizové komunikace. Na pátém místě se nachází jméno Carlos Danger, které je sice pro českého čtenáře takřka neznámé, v Americe ale patří k nejznámějším. Tento pseudonym používal republikán Anthony Weiner při svém erotickém chatování. Když se skandál provalil, Weinerova slibně rozjetá politická dráha skončila takřka okamžitě. Snad nejzajímavější politickou postavou v seznamu je Frank Underwood, kterého v seriálu House of Cards ztělesňuje Kevin Spacey. Frank je typickou šedou eminencí americké politiky, nebo alespoň byl, dokud se nerozhodl urvat si lepší postavení.

Ženská síla

Olivia Popeová na druhém místě dokládá, že ženské postavy definitivně ovládají i donedávna výlučně mužské světy. A v seznamu časopisu Time rozhodně není poslední. Na třetím místě najdeme Katniss Everdeenovou, hlavní hrdinku kultovní ságy Hunger Games, která nejprve dobyla knižní svět a nyní se stejným úspěchem bortí světová kina. Katniss, hrdinka silná nejen fyzicky, ale také psychicky, je ztělesněním snů feministek, navíc je inspirací pro mnohé dívky na celém světě. Na čtvrté příčce se umístila Sophia Bursetová, postava z jednoho z nejoceňovanějších seriálů loňského roku Orange Is The New Black. Zcela speciální pak je zařazení postavy se jménem Burka Avengerová (deváté místo) ze stejnojmenného pákistánského komiksu. Nejenže jde o první ženskou hrdinku pákistánského komiksu, ale jeho úspěch brzy bude celosvětový – má být přeložen do 18 jazyků a vycházet v 60 zemích. Paradoxně navíc Burka Avengerová porazila i Tonyho Starka neboli Iron Mana, který se ocitl až na desátém místě.

10 nejvlivnějších fiktivních postav podle magazínu Time10 nejvlivnějších fiktivních postav podle magazínu Time | Repro Strategie

Pes, základ rodiny

Na bonusovém jedenáctém místě skončil populární Brian Griffin ze seriálu Griffinovi (původně Family Guy). Tedy mluvící pes, který v sérii ztělesňuje téměř nejracionálnějšího člena vychýlené rodiny. Spolu s hlavními postavami hry GTA (na sedmém místě) je Brian důkazem odvahy, kterou autoři žebříčku při jeho sestavování projevili. A také jde o další potvrzení faktu, že těžiště zábavy zaznamenalo výrazný přesun – od filmu (ten tu reprezentuje pouze Ron Burgundy na osmém místě a Iron Man na desátém) směrem k seriálům, komiksům a počítačovým hrám.