Thomson Reuters výrazně zvýšila zisk, vydělala téměř dvě miliardy

Thompson Reuters v New Yorku

Thompson Reuters v New Yorku Zdroj: CC BY 2.0: Andre-Pierre du Plessis via Flickr

Globální zpravodajská a informační společnost Thomson Reuters loni výrazně zvýšila zisk, především díky mimořádným vlivům. Poprvé po šesti letech se jí také podařilo dosáhnout růstu u čistých tržeb v klíčové divizi financí, oznámila dnes firma. Celkové příjmy jí ale loni mírně klesly.

Čistý zisk za uplynulý rok dosáhl 1,9 miliardy dolarů (46,5 miliardy dolarů) po zisku 137 milionů dolarů v předešlém roce. Celkový příjem se snížil o procento na 12,6 miliardy dolarů. Nižší byl i za poslední tři měsíce roku. Po započtení vlivu směnných kurzů se tehdy snížil o dvě procenta na 3,21 miliardy dolarů. Analytici oslovení agenturou Reuters, která je také součástí této skupiny, očekávali čtvrtletní příjem v průměru kolem 3,27 miliardy dolarů.

Pokud jde o čtvrtletní zisk, společnost se v posledních třech měsících roku vrátila do černých čísel a vykázala zisk 1,1 miliardy dolarů. Ve stejném období roku 2013 byla ve ztrátě.

Dařilo se divizi financí a rizika, která poskytuje informace bankám a finančním institucím a na celkových příjmech společnosti se podílí více než polovinou. Příjmy jí sice loni klesly o dvě procenta. Čisté tržby, které nezahrnují zrušené kontrakty, se ale za celý rok zvýšily, což se stalo poprvé od roku 2008. Banky v posledních letech snižovaly výdaje a propouštěly, což se podepisovalo i na tržbách této divize.

„Očekáváme, že letos se vrátíme k růstu u organického příjmu a dosáhneme větší ziskovosti,“ sdělil v prohlášení výkonný ředitel Jim Smith.