Valenta má první vítězství v arbitráži proti Česku

Podnikatel a senátor Ivo Valenta

Podnikatel a senátor Ivo Valenta Zdroj: Michael Tomeš

Další problém řeší oddělení ministerstva financí, které má na starosti mezinárodní arbitráže proti České republice. Částečně úspěšné totiž byly ve svém úsilí u rozhodčího soudu další firmy, které spor se státem rozpoutaly. Jedná se o určení jurisdikce v případu kyperských společností žalujících český stát, za nimiž stojí senátor Ivo Valenta. Deníku E15 to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Určení jurisdikce a tedy místa a typu smluv o ochraně investic, podle kterých se bude spor dále řešit, je pro jeho pokračování a vyjasnění pozic státu i žalobce zásadní. Jinými slovy - ten ze subjektů, který “získá jurisdikci” má podle expertů na arbitrážní zvyklosti velkou výhodu.

Firmy z holdingu WCV Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited, přes něž Valenta ovládá společnost Synot, se na arbitrážní soud obrátily v září roku 2015 kvůli rušení některých povolení k provozování videoloterijních terminálů. Kvůli zmařené investici požadují po státu zhruba miliardu korun.

“Vyrozuměl jsem, že zdroje na ministerstvu financí neoficiálně potvrdily, že mezinárodní rozhodčí tribunál dal za pravdu WCV a CCL, dvěma kyperským společnostem jejichž jsem benefiční vlastník, když zamítl řadu předběžných námitek vznesených Českou republikou proti příslušnosti rozhodčího tribunálu k rozhodování sporu podle česko-kyperské dohody o ochraně investic. Tyto informace nemohu popřít, ale v tento okamžik je nebudu blíže komentovat s výjimkou doplnění, že řízení nadále pokračuje,” reagoval pak na dotaz deníku E15 senátor Valenta.

Ještě v dubnu přitom v rozhovoru pro E15 Valenta odhadoval, že rozhodnutí ve sporu může padnout v řádu měsíců. Ministerstvo financí na dotazy deníku E15 ani přes několik urgencí nereagovalo. Už dříve ale uvedlo, že nároky kyperských firem ovládajících sázkovou firmu Synot nejsou oprávněné.