Zahraniční turisté se vracejí do Česka, meziročně se jich zde ubytovalo téměř dvakrát tolik

Dragan Dragič a ©CzechTourism

Dragan Dragič a ©CzechTourism Zdroj: Dragan Dragič a ©CzechTourism

První čtvrtletí roku 2023 bylo pro hoteliéry předzvěstí silnějších období. Počet turistů v hotelech, penzionech a v kempech vzrostl v Česku na 3,8 milionu, tedy o třetinu proti předchozímu roku. Hlavní změnou je nárůst počtu zahraničních turistů o devadesát procent. Nejčastěji zastoupenými hosty ze zahraničí zůstávají nadále Němci. Zájem Čechů ale také vzrostl. Data ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Turisté strávili v Česku během prvního kvartálu letošního roku téměř deset milionů nocí, což je o čtvrtinu více než předchozí rok. Pohostinství uvítalo 1,7 milionu zahraničních turistů, domácích pak dokonce 2,1 milionu. Právě tuzemští turisté prolomili postcovidovou depresi, o pět procent přesáhli čísla z předcovidového období 2019. 

Ještě není vyhráno, říkají hoteliéři 

Pozitivní přístup nesdílí Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR), podle které výsledky za první čtvrtletí roku 2023 ukazují, že se cestovní ruch stále ještě nevzpamatoval z propadu v období pandemie. I přes zvýšený zájem tuzemských turistů asociace nepředpokládá razantně lepší roční výsledky proti roku 2022. 

Stejný pohled sdílí i předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěj Koutný. „Zejména v Praze jsme byli v počtu přenocování na nedostižném vrcholu v roce 2019,“ uvedl. Následně ale dodal, že proti minulému roku je již teď patrný značný nárůst. Ten je však umocněný tím, že v minulém roce touto dobou ještě doznívala covidová opatření. Jestli budou letošní čísla lepší než loni, bude podle Koutného vidět až v příštím čtvrtletí.

Asociace se mimo jiné bojí i nízkých cen za ubytování. „Praha spolu s Varšavou má navíc nejnižší průměrné ceny ve srovnání s metropolemi sousedních zemí, tedy nejen Vídní, Budapeští, Berlínem, ale i s Bratislavou,“ reagovala asociace na data Českého statistického úřadu (ČSÚ). 

 2023 Průměrná obsazenost (%)2019 Průměrná obsazenost (%)2023 Průměrná cena (€)2019 Průměrná cena (€)
Praha58,575,287,971,8
Vídeň61,474,1114,996,7
Budapešť58,872,0100,070,8
Bratislava62,065,092,870,0
Berlín67,276,9111,699,5
Varšava73,173,187,273,9

Pramen: tisková zpráva AHR ČR

Z dat AHR ČR je patrné, že i přes nízkou cenu je obsazenost hotelů v Praze velmi nízká proti jiným metropolím. Dále asociace uvedla, že české hotely celkově dosáhly roční průměrné obsazenosti 20 procent v roce 2020, 26 procent v roce 2021 a 58 procent v roce 2022. V letošním roce se bude obsazenost podle odhadů AHR ČR pohybovat kolem šedesáti procent.

Nízké ceny ubytování naopak vyvrací Koutný. „Zdá se, že se trh ubytování v soukromí stabilizoval, průměrná cena na noc a s ní spojená kvalita zážitku pro hosta se zase o kus přiblížila evropskému standardu,“ pochválil trh Koutný. Z dat lze podle něj vyvodit, že dramaticky klesl počet ubytovatelů, kteří před covidem nabízeli ubytování pod cenou férových nákladů. Můžeme tak očekávat, že se snížil také podíl nepoctivých ubytovatelů. „Nakonec nám pandemie mohla v něčem i pomoci,“ uzavřel Koutný. 

Na podporu příjezdového cestovního ruchu se dle CzechTourismu chystá globální online kampaň za 35,4 milionu korun. Uskuteční se ve dvou vlnách a zaměří se především na tradice. Každý kraj bude mít své téma a kampaň bude možné vidět v Německu, Polsku, na Slovensku, ve Velké Británii, USA, Nizozemsku, Francii, Itálii, Španělsku, Švédsku, Dánsku, Rakousku, Maďarsku a v Izraeli. 

Nejvíce turistů je z Německa, nejoblíbenější destinací zůstává Praha

Nejpočetnější skupinu zahraničních hostů tvoří turisté z Německa v závěsu se sousedními Slováky. Oblíbenou destinací je Česko i pro hosty z Polska, Velké Británie, Severního Irska a Itálie. Mezi zahraniční návštěvníky byli započítáni i ukrajinští státní příslušníci, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině ovšem nebylo možné rozlišit, zda se jedná o turistu či válečného uprchlíka. ČSÚ tak připouští, že mohou být ve statistice zahrnuty i osoby, které nejsou účastníky cestovního ruchu.

V porovnání s předchozím rokem zaznamenal CzechTourism největší nárůst počtu turistů z Tchaj-wanu. Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2022 jich do Česka přijelo pouze 600, letos jich ve stejném období navštívilo Česko 21 278. Následovali turisté z Jižní Koreje, kterých se v tuzemsku ubytovalo o 892 procent více než minulý rok. Nárůst o 437 procent a pomyslná bronzová medaile v kontextu s větším zájmem o cestu do Česka patří obyvatelům Thajska, uvedl CzechTourism.

Mezi neojblíběnějšími kraji se mezi turisty umístila tradičně Praha a Karlovarský kraj. O třetí a čtvtré místo se podělily Královéhradecký a Liberecký kraj, kde se oproti minulému roku snížil počet tuzemských turistů. Zájem o jednotlivé regiony se u rezidentů a zahraničních turistů lišil. Zatímco u Čechů dle CzechTourismu držely čelní příčky kraje Královéhradecký a Liberecký následované Prahou, u cizinců hlavní město Česka jednoznačně vedlo, za ním byl Karlovarský a Královéhradecký kraj. 

Návštěvnost se hoteliérům zvýšila o necelých tisíc procent na dva miliony příjezdů. Příjezdy do penzionů představovaly sedmnáct procent objemu návštěvnosti a podíl ostatních zařízení činil jedenáct procent ubytovaných hostů, uvedl ČSÚ.