Ceny zemědělské půdy loni rostly nejpomaleji za 14 let

Zemědělská půda

Zemědělská půda Zdroj: profimedia.cz

Zemědělská půda
Zemědělská půda
Zemědělská půda
Zemědělská půda
5
Fotogalerie

Růst průměrné tržní ceny zemědělské půdy byl loni nejpomalejší za posledních 14 let. Půda meziročně zdražila o 2,4 procenta na 24,1 koruny za metr čtvereční. V předchozích několika letech ceny rostly každý rok o více než desetinu. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila poradenská a realitní společnost Farmy.cz.

Ceny zemědělské půdy v posledních 14 letech každoročně rostly. Mezi lety 2014 a 2017 meziroční nárůst neklesl pod deset procent, v roce 2016 dokonce překonal 25 procent. V roce 2017 činil růst průměrné tržní ceny 15,2 procenta, takže loňský vývoj představoval výrazný propad růstu. Podle Farmy.cz třeba na jižní Moravě ceny půdy negativně ovlivnily loňské problémy s dlouhotrvajícím suchem.

Zemědělská půda se loni obchodovala nejčastěji za tržní ceny v rozmezí od 15 do 40 korun za metr čtvereční. „U výjimečně kvalitních pozemků orné půdy a zároveň v lokalitách s vysokou konkurencí mezi nakupujícími subjekty ceny uvedenou horní hranici i přesahovaly, výjimečně až k úrovni kolem 50 korun za metr čtvereční. Tyto prémiové ceny byly však dosahovány méně častěji než v předchozím roce,“ uvedly Farmy.cz. Ceny orné půdy byly loni zhruba o třetinu vyšší než ceny travních porostů, podobně jako v roce 2017.

Největší poptávka byla loni po pozemcích střední velikosti, tedy o výměře mezi pět až deseti hektary. „Byl zaznamenán pokračující pokles zájmu o větší výměry pozemků nad 50 hektarů, který je patrný nejvíce u nabídek rozsáhlejších portfolií nezemědělských investorů,“ uvedla společnost. „Tato portfolia jsou často složena z velkého množství různorodých pozemků, a to z pohledu velikosti, druhu, lokality, vlastněných podílů a s množstvím různých pachtovních vztahů,“ doplnila.

Podíl zemědělských investorů, tedy farmářů a zemědělských firem, na obchodech s půdou loni stoupl na 61 procent z 56 procent v roce 2017. Klesl naopak zájem dlouhodobých nezemědělských investorů, kteří nakupují půdu za účelem dlouhodobého výnosu. Podíl těchto investorů na obchodech loni činil 39 procent, zatímco v roce 2017 byl kolem 44 procent. Zpomalující růst cen loni odradil spekulativní investory, kteří půdu rychle prodávají za účelem co nejvyššího krátkodobého zisku. Jejich podíl na loňských obchodech byl téměř nulový.

Letos se dá podle Farmy.cz čekat obecně stagnace tržních cen zemědělské půdy. Trh podle společnosti zřejmě ovlivní snížení zisku zemědělského sektoru za loňský rok v důsledku sucha, kvůli kterému mohou mít farmy méně peněz na investice. „Ceny se však mohou lokálně vyvíjet značně rozdílně v závislosti na místních podmínkách,“ doplnila firma.