České pivo dobývá už i Antarktidu

Antarktida

Antarktida Zdroj: profimedia

Antarktida
Antarktida
Antarktida
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Pivo z Česka putuje doslova do všech koutů planety. Výjimku nepředstavuje ani Antarktida. V loňském roce tam bylo vyvezeno 104 kilogramů zlatavého moku za tři tisíce korun. Je to sice malé množství, ale podle Českého statistického úřadu jde o vůbec první zaznamenaný export tuzemského piva na ledový kontinent za posledních dvacet let.

Jednalo se podle informací deníku E15 o jedenáctistupňové plechovkové Starobrno, které v Česku vaří stejnojmenný pivovar patřící do skupiny Heineken. Pivo sloužilo pro potřeby České vědecké stanice Gregora Johanna Mendela, která si ho nechala přivézt. 

“Šlo o součást zásobování vědecké expedice, jejíž účastníci si potraviny, pochutiny a v tomto případě nápoje platí sami ze soukromých prostředků, případně je dostávají formou sponzorského daru,” uvedl Pavel Kapler, správce antarktické stanice z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. 

Volba padla podle Kaplera na Starobrno kvůli co nejpozdějšímu datu spotřeby. Společnost Heineken na dotazy E15 nereagovala. Úspěch českého piva v Antarktidě nedávno chválil náměstek ministerstva zemědělství pro zahraniční obchod Jiří Šír. “Je to objem, který české pivovarnictví nespasí. Zároveň ale ukazuje, že české pivo dokáže uspět i v obtížných podmínkách,” řekl. 

Nicméně čeští polárníci si zmíněných 104 kilogramů ani nevychutnali sami. “Část tohoto nákladu naše výprava rozdala kolegům na chilské, čínské a argentinské stanici v rámci navazování a utužování dobrých vztahů a technicko-logistické spolupráce,” doplnil Kapler. 

Vývoz do Antarktidy obecně není podle Českého statistického úřadu nic zvláštního a cílem je právě vědecká stanice. V loňském roce vedly konstrukce za 7,5 milionu korun a montované stavby ze železa nebo oceli za milion korun. Databáze ČSÚ dále eviduje potraviny jako uzenky a salámy, těstoviny, kávu, čaj nebo džemy.