Europoslanci schválili Farm to Fork. Zemědělci mají razantně omezit používání pesticidů

Česká krajina z výšky.

Česká krajina z výšky. Zdroj: Tomeš Michael / E15

Evropský parlament ve středu přijal celou ekologickou strategii pro oblast zemědělství a potravinářství Farm to Fork. Europoslanci zároveň souhlasili s dodatkem, který doporučuje zohlednit výsledky dopadových studií na jednotlivé země. Tuzemské zemědělské organizace dříve vyzvaly europoslance, aby se zaměřili na nejvíce kritizované části. Podle nich totiž hrozí snížení produkce potravin a jejich následné zdražení.

Strategie Farm to Fork, Z pole na vidličku neboli Od zemědělce ke spotřebiteli je součástí Zelené dohody pro Evropu, která má přispět k dosažení uhlíkové neutrality v Evropě do roku 2050. Za tímto účelem byly stanoveny cíle pro zemědělství omezit do roku 2030 spotřebu pesticidů o 50 procent a minerálních hnojiv o 20 procent.

Členové Evropského parlamentu vyjádřili souhlas 452 hlasy z celkových 698 hlasů. Čtvrtina europoslanců pak hlasovala proti strategii a desetina se zdržela hlasování.

Vyšší nároky na ekologii v zemědělství vedou k růstu cen zemědělských surovin, a tím pádem i potravin, upozorňovali i dříve zástupci velkých zemědělských seskupení.

„Hodnotíme pozitivně, že europoslanci doporučili zohlednit některé dopadové studie, které varují před razantním snížením zemědělské produkce a zvýšením cen potravin pro obyvatele,“ komentuje situaci prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Podle něj je potřeba najít rovnováhu mezi cílem EU a výrobou kvalitních potravin pro obyvatele za dostupné ceny.

Jak ale upozorňuje agrární analytik Petr Havel, to, co spotřebitelé pocítí jako negativní dopad, bude mít dlouhodobé pozitivní důsledky. „Regulace by měly vést ke zlepšení stavu krajiny, půdy, zkvalitnění a dostupnosti zdrojů vody. Z dlouhodobého hlediska je to větší priorita než to, jestli rostou ceny potravin,“ zdůrazňuje analytik. 

Video placeholde
Tak šel čas s kombajny v Česku. Agronom: Před 25 lety to měli jejich řidiči mnohem nepohodlnější • Michal Nosek, František Kára

Hlasování Evropského parlamentu o strategii není právně závazné. Naznačuje ale, jakou má záměr Evropské komise politickou podporu. „Farm to Fork je spíše ideový rámec. Česko se ale bude řídit strategickým dokumentem, který musí do konce roku předložit Evropské komisi,“ připomíná Havel.

České ministerstvo zemědělství už dříve požádalo Evropskou komisi, aby předložila vyhodnocení strategie Farm to Fork. „Jsme přesvědčeni, že by bylo rozumné zvážit odklad tak zásadních strategií až do doby, než bude zřejmé, jak se EU vyrovná s dopady pandemie,“ řekl pro deník E15 mluvčí rezortu Vojtěch Bílý.