Evropská komise otočila. Chystá kompenzace pro zemědělce kvůli ukrajinskému obilí

Sklizeň slunečnic v Černihivské oblasti.

Sklizeň slunečnic v Černihivské oblasti. Zdroj: Reuters

Výkonný orgán Evropské unie připravuje kompenzace ve výši sto milionů eur, tedy přes 2,3 miliardy korun, pro zemědělce ze států, které sousedí s Ukrajinou. Zavede také opatření, která omezí dovoz ukrajinského obilí na unijní trh. Evropská komise přitom restrikce importu ukrajinských zemědělských produktů dosud kritizovala a jednostranné kroky Polska či Maďarska z posledních dnů označovala za nepřijatelné.

„Jedná se o preventivní opatření,“ popsal podle agentury Reuters nové restrikce mluvčí Evropské komise. Týkat se mají některých druhů obilí a olejnatých semen, obzvlášť pšenice, kukuřice, slunečnicového semene a řepky. Eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis by měl během středy na dálku jednat o importu ukrajinského obilí s ministry Ukrajiny, Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska.

Právě na Slovensku začal od středy platit již dříve schválený zákaz dovozu vybraných zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny. Tranzit ukrajinského zboží přes Slovensko zůstal povolen. Zakázán je mimo jiné dovoz pšenice, ječmene, ovsa, kukuřice, dále olejnatých semen, ovoce, zeleniny, cukru, medu a včelích produktů. Podle slovenského ministra zemědělství Samuela Vlčana jde o zboží, ve kterém je Slovensko soběstačné.

Dočasný zákaz dovozu obilí z Ukrajiny s výjimkou tranzitu ve středu nově zavedlo také Bulharsko a uvažuje o něm Rumunsko. „Jsme nuceni přijmout toto národní opatření, protože evropské úřady adekvátní opatření teprve zvažují,“ prohlásil bulharský premiér Galab Donev. Naproti tomu Polsko, které embargo na ukrajinské zemědělské produkty uzákonilo jako první, se dohodlo s Kyjevem na obnovení tranzitu zboží. 

Česká republika zákaz importu ukrajinského obilí neplánuje, pokračuje však v intenzivních kontrolách dovážených produktů. „Je zřejmé, že koridory solidarity plní svůj účel a výrazně pomáhají jak zlepšení odolnosti ukrajinské ekonomiky, tak uklidnění situace na světových trzích s obilovinami včetně zajištění potravin pro rozvojové země. Je však nadále nutné důkladně monitorovat veškeré dopady dovozu z Ukrajiny do EU včetně vlivu na unijní trh a domácí producenty,“ řekl E15 mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Levné obilí z Ukrajiny zaplavilo trhy středoevropských a východoevropských států, když ho Ukrajina kvůli zablokovaným přístavům v Černém moři začala převážet pozemní cestou přes sousední země a Evropská unie zároveň uvolnila pravidla jeho prodeje na unijním trhu. Obilí přitom původně mělo směřovat k tradičním ukrajinským odběratelům, tedy zejména do Afriky a na Blízký východ. Evropští zemědělci požadují po Bruselu, aby přijal opatření, protože levnější ukrajinské obilí podle nich poškozuje domácí pěstitele.

Španělský deník El País napsal, že „dosud neochvějná podpora Ukrajiny v zemích z východního křídla Evropské unie dostala kvůli sporům o obilí první trhliny“.