Ukrajinský Vegetus stěhuje výrobu do Česka. Jeho veganské párky milují i Bavoři

Vegetus je největším výrobcem veganských potravin na Ukrajině. Na fotografii uprostřed zakladatel a šéf firmy Aleks Gonsky.

Vegetus je největším výrobcem veganských potravin na Ukrajině. Na fotografii uprostřed zakladatel a šéf firmy Aleks Gonsky. Zdroj: Vegetus

Ukrajinská společnost Vegetus přesídlila kvůli válce z Charkova do Česka.
Výroba rostlinných párků ve společnosti Vegetus
Výroba rostlinných párků ve společnosti Vegetus
Rostlinné párky od ukrajinské společnosti Vegetus
Akce Veggie Náplavka se koná v Praze 11. září.
12
Fotogalerie

Ruské bomby ji vyhnaly z domovského Charkova, ale její byznys nezničily. Ukrajinská firma Vegetus, která vyrábí rostlinné uzeniny a patří k průkopníkům veganství ve východní Evropě, přesídlila kvůli válce do Česka, kde chce trvale zůstat. „Jsme velice vděční českým občanům. Nechceme ale být těmi, kteří jen žádají o pomoc. Chceme obohatit vaši zemi a rozvíjet se společně,“ říká šéf a zakladatel firmy Vegetus Aleks Gonsky. 

Společnost Vegetus založená v roce 2007, která je jedním z nejstarších výrobců veganských potravin na Ukrajině, se v dalších letech postupně vypracovala na lídra. Před válkou provozovala na Ukrajině dvanáct prodejen, vyráběla dvacet tun rostlinných párků, salámů či paštik týdně a vyvážela je do Ruska, Běloruska, Polska, Německa, Francie a Izraele. „Naše párky si zamilovali dokonce i v Bavorsku, pravlasti všech uzenin. To považuji za obrovský úspěch,“ chlubí se Gonsky.             

Jenže pak přišla ruská invaze a východoukrajinský Charkov, kde Vegetus sídlil, se proměnil v bojiště. Ve městě těžce poničeném ruskými raketami teď funguje snad jen desetina původních podniků. „Ze stovky zaměstnanců jich máme kolem dvaceti. Někteří z nich bojují na frontě,“ svěřuje se Gonsky. Pod tlakem okolností se firma rozhodla přesunout výrobu do Česka.

Západní firmy odcházejí kvůli válce na Ukrajině z Ruska:

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

„Češi jsou úžasní a velmi přátelští lidé. Mají s námi Ukrajinci mnoho společného, bohužel včetně historie. Dobře si pamatuji na okupaci Československa sovětskou armádou v roce 1968. Můj otec byl tehdy profesorem na Charkovské univerzitě a zorganizoval proti invazi protest. Dnešní Putinův režim je stejně krutý jako ten sovětský,“ myslí si Gonsky. 

Šéf Vegetusu se přesto snaží hledět do budoucnosti s optimismem a má v plánu rozvíjet byznys v Praze. „Rád bych, aby Češi pochopili, že Ukrajinci nepřicházejí do vaší země jen s nastavenými dlaněmi. Chceme se integrovat do vaší společnosti, platit daně a vytvářet pracovní místa. I moje firma je otevřená novým obchodním partnerstvím. Těším se také, až poznám českou veganskou komunitu,“ prohlašuje Gonsky. 

Partner pražské Veggie Náplavky

První příležitost dostane brzy. Vegetus byl vybrán za čestného partnera akce Veggie Náplavka: Fight for Animals, která se koná 11. září na Rašínově nábřeží v Praze a kde bude možné ochutnat také produkty této ukrajinské firmy i mnoha dalších. 

„Jsme velmi rádi, že Vegetus můžeme na Veggie Náplavce představit návštěvníkům a podpořit jeho vstup na český trh,“ říká hlavní organizátorka Veggie Náplavky a spoluzakladatelka projektu Vegan Fighter Linda Maruščáková.

„Chceme tím zároveň připomenout, že válka nekončí, ale i to, jak neskutečně si vážíme odvahy tamních lidí. O to více těch, kdo pomáhají zvířatům, nebo těm ve vegan sektoru, kteří to neměli na Ukrajině lehké ani před válkou,“ dodává.

Členové Vegan Fighteru mimochodem od prvních dnů konfliktu pomáhají zvířatům na Ukrajině. „Dodnes tam vysíláme kamiony pomoci do útulků a za dobrovolníky, kteří krmí na ulicích tisíce opuštěných zvířat, provozujeme také linku pro Ukrajince přicházející do Česka se zvířaty,“ vypočítává Maruščáková. 

Veggie Náplavka je největším českým a jedním z největších evropských vegan veletrhů pod širým nebem, letos se koná popatnácté. Každý ročník přiláká kolem osmi tisíc návštěvníků. „Rostlinná strava je v posledních několika letech na ohromném vzestupu, a to jak díky zdravotním benefitům, tak kvůli klimatické krizi a rostoucí ohleduplnosti vůči zvířatům,“ podotýká Maruščáková.    

Počet veganů ve světě každoročně narůstá. Ve většině zemí včetně Česka je to kolem dvou až pěti procent populace. Roste také počet lidí, kteří snižují spotřebu masa a mléčných výrobků. Podle průzkumu nadnárodní poradenské společnosti Ipsos z roku 2020 uvažuje o vyřazení masa z jídelníčku každý desátý Čech. Ve Velké Británii je to dokonce 46 procent obyvatel.