Už i tradiční němečtí uzenáři vyrábějí veganské „maso“. Česko trendu vzdoruje

K četným výhradám, které mají tuzemští výrobci k veganskému „masu“, patří  vysoký podíl alergenů, oleje a éček v rostlinných výrobcích. (ilustrační foto)

K četným výhradám, které mají tuzemští výrobci k veganskému „masu“, patří vysoký podíl alergenů, oleje a éček v rostlinných výrobcích. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Rostlinné alternativy obvyklých masných výrobků zařazují do svého sortimentu dokonce i zavedené uzenářské společnosti. Platí to ovšem v Německu. Tuzemští výrobci masa se k „rostlinné revoluci“ stavějí přinejmenším rezervovaně, ne-li přímo odmítavě. Výjimkou dosud byly Uzeniny Příbram, které pro řetězec Penny Market zkoušely vyrábět veganské burgery či mleté „maso“. S rostlinnými náhražky však firma nakonec neprorazila.

„Na základě výsledku standardního výběrového řízení nebudeme nadále pokračovat s firmou Uzeniny Příbram ve výrobě řady Vegedelikates. Dosavadní spolupráce trvala přibližně jeden rok,“ sdělil deníku E15 mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. Nyní řetězec hledá nového dodavatele.

Do alternativ placek do burgeru či mletého „masa“ se Uzeniny Příbram loni pustily nejprve v rámci akcí, nabídku pak rozšířily do standardního prodeje. Řetězci dodávaly zhruba tři tuny náhražek masa měsíčně, informoval dříve server Ekonews. Na dotazy deníku E15 se však firma odmítla vyjádřit. 

Vzorem pro uzenáře, kteří se chtějí svézt na vlně veganství, může být německá společnost Ponnath. Její tradice výroby masných produktů sahá do roku 1692, předloni ale začala experimentovat s náhražkami masa ze sóji. Pod značkou Wonder Burger je nabízí zákazníkům diskontního řetězce Aldi.

Veganské portfolio rozšiřuje od roku 2014 také tradiční uzenářství Rügenwalder Mühle. Na trh dosud uvedl přes dvacet různých rostlinných produktů včetně veganských klobás, řízků či sekané.

K omezování produkce masa přispívají unijní výzvy zaměřené na dosažení uhlíkové neutrality. Potraviny živočišného původu jsou totiž až desetkrát náročnější na spotřebu vody než ty rostlinné. Evropská komise navíc plánuje v příštích dvou letech podpořit 32 miliony eur, zhruba 810 miliony korun, výzkum rostlinných alternativ živočišných produktů. Konkrétní kroky k dotacím však zatím neupřesnila, dodává mluvčí českého ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Tuzemští zemědělci se nicméně veganskému trendu odmítají přizpůsobovat. „Touto alternativou se řídí tři procenta až pět procent našich cílových zákazníků a poptávka je již tři roky stabilní,“ sdělil deníku E15 předseda Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík. „Jako uzenář tento směr neodmítám, spíše mě mrzí vysoký podíl alergenů, oleje a éček v rostlinných výrobcích, když se při výrobě masných výrobků snažíme právě tyto komponenty eliminovat,“ dodává.

Rostlinným náhražkám navíc mohou scházet plnohodnotné bílkoviny a další látky, jako jsou vápník nebo vitamin B12, upozorňují Agrární komora spolu s Potravinářskou komorou. „Rozumíme rostoucí popularitě zdravého životního stylu či vyšší poptávce po masových alternativách, ale tohle nám přece jenom hlava nebere. Rozhodně to nebudou zdravé výrobky,“ zdůrazňuje tajemnice Agrární komory Gabriela Dlouhá. „V žádném případě to není maso. Konkrétní masný výrobek obsahuje čtyři až pět složek, rostlinný výrobek jich má až 22,“ konstatuje mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová. 

Aktivity v oblasti rostlinných výrobků neplánují ani tuzemské firmy, ke kterým se řadí potravinářský koncern Agrofert. „Ovšem nelze vyloučit, že v budoucnu se i my k tomuto trendu částečně připojíme. Pokud ano, nepochybně to bude okrajový sortiment naší produkce,“ doplňuje mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Podobné stanovisko zastává uzenářství MP Krásno. „Na zelené hodnoty nedosáhne podle semaforu (značení Nutri-Score dělí potraviny do pěti barevných tříd, čímž má zákazníkům ulehčit výběr zdravějších produktů – pozn. red.) ani šunka nejvyšší jakosti, která však podle výživových hodnot dosahuje velmi kladného hodnocení. Tyto kroky omezují pestrý a vyvážený jídelníček, do kterého zajisté maso, ale i jiné živočišné produkty patří,“ připomíná mluvčí společnosti Michal Tkadlec.

Kdo jsou největší znečišťovatelé ve světě?

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub