A mimochodem... Ostravská huť Liberty dodá na ropné pole do Iráku kilometry trubek

Ocelárna Liberty Ostrava.

Ocelárna Liberty Ostrava. Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Válcovna trub v Liberty Ostrava.
Válcovna trub v Liberty Ostrava.
Válcovna trub v Liberty Ostrava.
Ocelárna Liberty Ostrava.
Ocelárna Liberty Ostrava.
33
Fotogalerie

V ostravské rourovně, která patří koncernu Liberty, dokončili výrobu jedenácti kilometrů ocelových bezešvých trubek v hodnotě desítek milonů korun pro ropné pole West Qurna na jihu Iráku. To patří k největším ropným nalezištím na světě. Ani tato z práva z miniseriálu E15.cz, která by v koronavirovém dění měla tendenci zapadnout, by vám neměla uniknout. 

„Projekty pro ropné společnosti patří nejnáročnějším, jak z pohledu technického provedení, tak i průběhem realizace,“ uvedl Martin Klosko, ředitel závodu rourovny v Liberty Ostrava.

Tyto specifické trubky musí splňovat nejpřísnější parametry a podstoupit řadu testů, které mimo jiné potvrdí, že použitý materiál obstojí například i v kyselém prostředí bohatém na sirovodík. Bezešvé trubky vyrobené pro ropné pole v Iráku jsou z vakuované oceli a jsou opatřeny izolací do 80 stupňů celsia.

Ropné pole West Qurna s kapacitou až 14 miliard barelů ropy se rozkládá na ploše o velikosti 340 čtverečních kilometrů spadá pod státní podnik Iraq National Oil Company, který se zabývá těžbou ropy ve spolupráci s nadnárodní společností Lukoil.