Areál Podkovářská je poslední Mohykán v kdysi industriálním Hloubětíně

Areál Podkovářská

Areál Podkovářská Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Areál Podkovářská
Monika Kočvarová, ředitelka tiskárny AF BKK
Areál Podkovářská
Areál Podkovářská
Areál Podkovářská
16
Fotogalerie

Novodobá historie Areálu Podkovářská, který vznikl ve 30. letech minulého století, začala v roce 1994, kdy zde otec Moniky Kočvarové koupil první budovu v chátrající průmyslové zóně Výzkumného ústavu barev a laků v pražském Hloubětíně a založil tiskárnu AFBKK. Tu nyní Kočvarová řídí.

Nejprve areál sloužil částečně pro potřeby tiskárny a z jejích zisků se postupně rekonstruovaly další objekty v areálu. V budovách, které nabízejí 7000 metrů čtverečních pronajímané plochy, nyní kromě tiskárny fungují fotografické a výtvarné ateliéry, architektonická kancelář a administrativa. Celková investice přišla zhruba na 200 milionů korun. Poslední rekonstruovaná budova vede podél Poděbradské ulice a představuje vstupní bránu do areálu. Otevřená byla v roce 2020.

„V covidové době jsme měli obavy, že se nepřihlásí nájemníci, nyní jsou již všechny prostory zaplněné,“ říká k poslední novince Monika Kočvarová. Rekonstrukce představuje vhodné využití vybydleného brownfieldu, který nyní připomíná průmyslovou éru pražského Hloubětína. Ostatní areály v okolí nahradila nová bytová zástavba a jako poslední padla v minulém roce budova hloubětínské Tesly.

Hlavní je v areálu stále prostor tiskárny vybavené moderními stroji a soustředí se zejména na výrobu obalů. Tiskne se zde ale vše, od letáků po knihy. Ročně se zde potiskne 600 tun papíru, který stále zdražuje. Hlavní starost ale tiskárna má s růstem ceny elektrické energie. „Do konce roku máme cenu dobře zafixovanou a čekali jsme, co se bude dít dál. Pak jsme zjistili, že na příští rok nám cenu nikdo nezafixuje a že pojedeme spotově. To je velmi obtížné, protože nevíme dne, kdy stroje pojedou, nebo se zavře.“

„Nevím, zda si zákazníci budou ochotni připlatit. Nyní máme cenu zafixovanou na dvou korunách a příští rok to v optimální variantě bude třikrát tolik,“ počítá manažerka. Měsíční náklady na elektřinu se zatím v areálu pohybují okolo 200 tisíc, v příštím roce by to bylo více než 600 tisíc. Řešení proto podnik hledá prostřednictvím milionového projektu fotovoltaiky, kdy se panely umístí na střechy budov.

Areál produkci elektřiny v průběhu dne spotřebuje pro kancelářské účely, ale pro výrobu bude potřeba proud nakupovat. „Z úsporných důvodů jsme zastavili investice a žádné další neplánujeme. Mohli jsme koupit nový tiskový stroj, ale upustili jsme od toho, protože vůbec nevíme, co příští rok bude. Do investic se nehrne nikdo z celého polygrafického sektoru,“ popisuje. Areál Podkovářská ale není jen tiskárna. V jedné z budov měl například ateliér multimediální umělec Federico Díaz.

Novou tvář areálu dali architekti Martina Buřičová a Štěpán Kubíček s jejich kanceláří Caraa, přičemž zachovali průmyslový industriální ráz. V areálu jsou takové budovy čtyři a slouží jako sídla společností, které si Kočvarovi pečlivě vybírají. „Nechceme tady každého. Nájemce musí do konceptu zapadnout. Jsou zde zejména kreativní firmy a synergie funguje. V současné době si v areálu pronajímá prostory 15 firem od architektů po digitální tisk“. Ikonu areálu tvoří basketbalové hřiště na jedné z plochých střech. Fotovoltaické panely budou umístěny i nad ním.