Britský ropný sektor má do konce roku přijít o čtvrtinu pracovních míst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ConocoPhillips

Až 120 tisíc zaměstnanců v ropném sektoru přijde v Británii o práci do konce letošního roku ve srovnání s polovinou roku 2014, kdy ceny ropy začaly prudce klesat, což donutilo ropný sektor snižovat náklady.

V roce 2014 v ropném průmyslu a v odvětvích s ním souvisejících, jako u dodavatelů a poskytovatelů služeb, pracovalo 450 tisíc osob a do konce letošního roku se má jejich počet snížit na 330 tisíc, uvedl britský svaz ropného a plynárenského sektoru Oil and Gas UK.

Velcí zaměstnavatelé v odvětví, jako Royal Dutch Shell, BP a Chevron, již oznámili výrazné propouštění s cílem omezit náklady, když jejich příjmy kvůli propadu cen ropy prudce klesly.

Před dvěma týdny Shell oznámil zrušení dalších 475 míst v divizi těžby v Británii a Irsku. Celkem Shell po celém světě mezi roky 2015 a 2016 hodlá propustit 12 500 zaměstnanců.

Na britskou těžbu ze Severního moře měl zvláště silný dopad propad trhu, protože náklady na průzkum a těžbu zde patří mezi nejvyšší na světě. Zhruba polovina pracovních míst v britském ropném sektoru je ve Skotsku. Skotská vláda již zřídila pracovní skupinu, která má pomoci zaměstnancům z ropného sektoru najít práci jinde, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy Brent v posledních deseti letechGraphical visualization of market data.