Burziány veleben, domácnostmi nenáviděn. Plyn podražil o 90 procent, Češi se bojí drahé zimy

Stavba plynovodu Nord Stream 2 na přepravu ruského zemního plynu do Německa a dál.

Stavba plynovodu Nord Stream 2 na přepravu ruského zemního plynu do Německa a dál. Zdroj: profimedia

Tuzemské domácnosti mohou v příštích měsících pocítit brutální růst cen zemního plynu na burzách, kde je nejdražší za posledních sedm let. Jen od počátku roku podražil o bezmála devadesát procent. Koncem září se tak stal suverénně nejrychleji rostoucí globální komoditou dvojnásobně překonávající zdražování ropy. Jen od konce srpna podražil plyn o čtvrtinu. Tuzemským dodavatelům dochází trpělivost. 

„Situaci pozorně sledujeme a máme připraveny podle vývoje různé scénáře reakce. To mimo jiné i vzhledem ke skutečnosti, že kvůli vyšší spotřebě plynu v prvním čtvrtletí jsme museli pro zákazníky dokupovat plyn za vyšší ceny než v minulosti, přičemž jsme neměnili prodejní ceny,“ uvádí Miroslav Vránek z Pražské plynárenské.

Společnost podle něho zdražovala plyn naposledy v roce 2012. „K úpravě ceníků jsme zatím nepřistoupili, ale stávající ceny jsou už neudržitelné,“ dodává Pavel Chalupský z innogy Česká republika s tím, že případné zvýšení cen pro domácnosti by „nemělo být dramatické“.

Podle ekonomů spočívá problém v tom, že vysoké ceny plynu trvají už téměř rok a dodavatelé plynu začínají být nuceni přepisovat ceníky. „Celkový účet za plyn stoupne v rozmezí patnácti až dvaceti procent. Záleží samozřejmě na tom, jaký objem plynu dodavatelé nakoupili s předstihem ještě za nižší ceny,“ uvádí analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Vyšší účty přitom hrozí co nevidět. „Plyn zdraží zřejmě ještě před koncem roku nebo začátkem roku příštího,“ odhaduje ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub

Jistým příslibem obratu může být zhruba desetiprocentní pokles cen plynu na burzách během uplynulého týdne. „Dramatický nárůst cen plynu by měla být krátkodobá záležitost, pokud se Evropská unie rychle dohodne s Ruskem na zprovoznění NordStream 2,“ soudí analytik společnosti Enas Vladimír Štěpán.

Na úroveň cen v letech 2012 až 2019 ovšem podle něho ceny plynu neklesnou. „Kdo si zafixoval ceny ještě v první polovině 2021 na roky 2022 a 2023, dramatické zvýšení cen plynu nepocítí, spíše do deseti procent,“ dodává Štěpán. 

Důvodem dramatické situace na trhu s plynem je podle znalců především loňská tuhá a dlouhá zima vedoucí k masivnímu poklesu stavu zásobníků plynu napříč Evropou. Přes léto se je prý nepodařilo uspokojivě naplnit a plynu je v nich momentálně uskladněno vzhledem k fázi roku nejméně za posledních deset let.

„Zaprvé po pandemii mocně nabírá na obrátkách čínská ekonomika a Rusko v rámci budování dobrých vztahů s Čínou upřednostňuje před těmi do Evropy dodávky do Číny a obecně do Asie. Navíc musí doplňovat vlastní zásobníky. Ty bude plnit ještě celý říjen,“ zdůrazňuje Kovanda. 

Kupříkladu americká banka Citigroup varuje, že oproti současným, již tak vyšroubovaným cenám může velkoobchodní plyn zdražit v Evropě až čtyřnásobně.