Analýza: Moskva rozehrála plynovou hru, v Evropě nemá konkurenci

Rusko nedávno oznámilo, že plynovod Nord Stream 2 ukončilo, jeho zprovoznění ale ještě může trvat měsíce

Rusko nedávno oznámilo, že plynovod Nord Stream 2 ukončilo, jeho zprovoznění ale ještě může trvat měsíce Zdroj: Profimedia

Rusko nedávno oznámilo, že Nord Stream 2 dokončilo, jeho zprovoznění ale může ještě trvat měsíce
Stavbu plynovodu provázely komplikace a snaha zastavit ji ze strany USA i některých evropských zemí
Stavbu plynovodu provázely komplikace a snaha zastavit ji ze strany USA i některých evropských zemí
Stavbu plynovodu provázely komplikace a snaha zastavit ji ze strany USA i některých evropských zemí
Stavbu plynovodu provázely komplikace a snaha zastavit ji ze strany USA i některých evropských zemí
8
Fotogalerie

Ceny zemního plynu v Evropě jsou nejvyšší za dlouhé roky a přesné příčiny nepříznivé situace před zimním obdobím nejsou zcela jasné. Jisté je, že zásobníky evropských zemí jsou na nízkém stavu, doplnit na nezvyklou úroveň je údajně potřebuje i Rusko. Množí se však podezření, že pravým záměrem Moskvy je vytvořit si výhodnou pozici pro spuštění plynovodu Nord Stream 2.

Loňská dlouhá zima vyprázdnila evropské plynové zásobníky a přes léto se je nepodařilo dostatečně doplnit. Rezervy na kontinentu jsou tak v nejhorším zářijovém stavu za více než dekádu, což jednotlivé státy zneklidňuje. Situace si je dobře vědomé i Rusko, největší evropský dodavatel suroviny.  

„Evropa vstoupí do období podzim–zima s nedostatkem podzemních zásob. Situace má samozřejmě dopad na ceny a vidíme, že v Evropě překonaly všechny rekordy. A je možné, že je ještě dále překročí,“ prohlásil minulý týden šéf Gazpromu Alexej Miller. Zdůraznil, že Rusko plní své závazky a je připraveno poslat více plynu, pokud bude třeba.

Analytici však naznačují, že Gazprom činí jen málo pro to, aby zvýšil objem dodávek a pomohl tak doplnit rezervy a snížit tlak na ceny. Bloomberg v pondělí uvedl, že společnost v dohledné době zřejmě nepošle přes Ukrajinu žádný plyn navíc a omezený zůstane i tok plynovodem Jamal přes Bělorusko a Polsko. „Evropské ceny plynu a elektřiny se nadále obchodují vysoko, jelikož nejsou žádné náznaky růstu dodávek. Zvlášť poté co si Rusko nezajistilo ve svých potrubích do Evropy na říjen žádné kapacity navíc,“ řekl agentuře Ole Hansen ze Saxo Bank.

Rusko si podle dřívějších zpráv samo chce vytvořit bezprecedentně vysoké zásoby, což může být příčinou limitovaných dodávek. Podle některých názorů je ale pravým důvodem snaha zajistit hladké spuštění právě dokončeného plynovodu Nord Stream 2, proti kterému ostře vystupovaly jak Spojené státy, tak i některé evropské země. Kritici projektu tvrdí, že Moskva chce vytvořením plynové krize obejít zdlouhavé byrokratické procedury, které by definitivní zprovoznění trubek mohly prodloužit až o měsíce.

„Ruská aktivita je typickou ukázkou využití plynu jakožto zbraně. Každý, kdo odmítá uznat, co Moskva tak zjevně činí, Rusům vysílá zprávu, že mohou pomocí plynu Evropu vydírat a projde jim to,“ citoval ve své analýze think-tank Atlantic Council Jurije Vitrenka, šéfa ukrajinského Naftogazu, jehož zájmy NS2 poškozuje.

Rusko však z úmyslu přimět nátlakem Evropu k rychlému zprovoznění nového plynovodu podezírá i skupina čtyřiceti europoslanců, která před pár dny požádala Evropskou komisi, aby prověřila roli Gazpromu v současné situaci. „Všechny faktory vedou k podezření, že rekordní nárůst cen plynu v Evropě v uplynulých týdnech může být přímým důsledkem úmyslné manipulace trhem ze strany Gazpromu,“ píše se v dopise komisi.

A stejný názor má i poradce pro energetickou bezpečnost amerického ministra zahraničí Amos Hochstein, který označil ruské dodávky za nevysvětlitelně nízké. „Pokud bude zima chladnější, než je průměr, obávám se, že v některých částech Evropy nebude dost plynu k vytápění,“ varoval.

V éře Donalda Trumpa se zdálo, že odpor Washingtonu vůči NS2 je nejen ideologický, ale také obchodní. Někdejší šéf americké diplomacie Mike Pompeo se snažil učinit ze starého kontinentu trh pro zkapalněný plyn z USA. Vedle ruského se ale v poklidných časech prosazoval poměrně pomalu, jelikož mu cenově těžko konkuroval i z důvodů nutnosti vybudovat potřebnou infrastrukturu.

Nyní je však situace jiná a o americký LNG je daleko větší zájem než loni. Jeho export je meziročně vyšší zhruba o čtyřicet procent. Evropští zájemci o něj ovšem musejí soutěžit s asijskými. A v této válce prohrávají, což pohřbívá jejich naději na to, že zkapalněný plyn rychle vyřeší jejich starosti, podotýká The Financial Times.

„Nyní mají (asijští kupci) větší kupní sílu. Evropa má potrubí a Čína a Japonsko nemají alternativy,“ řekl listu nejmenovaný obchodník s LNG. Existuje navíc riziko, že vývoz americké suroviny ustrne, jelikož domácí průmyslníci tlačí vládu k jeho omezení v obavě z růstu ceny pro americké spotřebitele.

Určitou cenovou úlevu by mohlo přinést oznámení Norska, že v příštích měsících zvýší dodávky do Evropy. Jenže zatímco Rusko se v minulých letech podílelo na unijním dovozu zhruba ze čtyř desetin, v případě Norska šlo pouze o šestnáct procent a nárůst má odpovídat dvěma procentům potrubních dodávek.