Bývalý šéf ERÚ Outrata si stěžuje u Ústavního soudu na svoje odvolání

Vladimír Outrata

Vladimír Outrata Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Odvolaný předseda Energetického regulačního úřadu Vladimír Outrata podal ústavní stížnost proti červencovému odvolání, o kterém rozhodla vláda. Informaci přinesly Česká televize a Lidové noviny.

Outrata už dříve uvedl, že jeho sesazení neproběhlo podle energetického zákona, což by mohlo ohrozit platnost rozhodnutí úřadu. Neplatné totiž může být i jmenování nového předsedy Rady ERÚ Rostislava Košťála. „Nejde ani tak o mě, ale o to, že může dojít k destabilizaci energetického trhu,“ uvedl na konci srpna pro E15 Outrata.

Bývalý předseda rady ERÚ chtěl nejprve situaci řešit ve spolupráci s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou. Za krajní řešení pak považoval podání správní žaloby. Na aktuální dotazy E15 Outrata nechtěl reagovat s tím, že tento týden není k dispozici. Člen Rady ERÚ Vladimír Vlk, který platí za Outratova spojence, se také nechtěl k podání ústavní stížnosti vyjadřovat. „Je to soukromá iniciativa pana Outraty," uvedl. 

Podle Outratových informací se regulované subjekty energetického trhu chystají kvůli nastalé právní nejistotě obrátit na soud.

Že jsou energetici situací v regulačním úřadu znepokojeni, potvrzuje i zdroj z trhu. „Vláda bez jakékoli debaty a bez zjevných důvodů odvolala předsedu ERÚ, který je nezávislým úřadem. Už to samo o sobě je naprosto nevhodný postup. Ještě vážnější je, že vláda podle právníků tento krok neměla podle zákona právo udělat a odvolání předsedy a jmenování nového je pravděpodobně neplatné. Až do rozhodnutí soudu tak hrozí velká právní nejistota. Celé to vypadá jako zbrklá akce buď nové ministryně, nebo premiéra Andreje Babiše. Ani není jasné, jestli šlo konkrétně o dosazení Košťála, například se zadáním oslabit dále ČEZ, nebo jen o demonstraci moci ANO, které ČSSD jen přihlížela,“ uvedl zdroj obeznámený se situací, který si nepřál být jmenován.

Jmenování Košťála kritizovala sociální demokracie. Její předseda Jan Hamáček a místopředseda vlády kvůli tomu napsal dopis premiérovi, kde ho upozorňuje na možná rizikatohoto postupu.

Pětičlenná Rada řídí ERÚ od loňského srpna po odchodu tehdejší oředsedkyně úřadu Aleny Vitáskové. Členové rady mají pětileté funkční období, jeden z nich je vždy na tři roky jmenován na post předsedy. Zpočátku neměli všichni členové Rady stejně dlouhé mandáty tak, aby k obněnování složení vedoucího orgánu ERÚ docházelo postupně.