Část dodavatelů energií chce přečkat zimu v hibernaci. Hodlá zúžit svůj zákaznický kmen

Český trh dodavatelů energií zažívá nejtěžší zkoušku od roku 2007, kdy mohly elektřinu a plyn začít prodávat i jiné firmy než samotní distributoři. Důvodem jsou setrvale vysoké velkoobchodní ceny, které jsou podle odborníků pro řadu menších dodavatelů likvidační.

Český trh dodavatelů energií zažívá nejtěžší zkoušku od roku 2007, kdy mohly elektřinu a plyn začít prodávat i jiné firmy než samotní distributoři. Důvodem jsou setrvale vysoké velkoobchodní ceny, které jsou podle odborníků pro řadu menších dodavatelů likvidační.

Experti předpovídají, že do konce zimy budou muset nuceně přejít k jinému dodavateli další desítky tisíc zákazníků. 
2
Fotogalerie

Český trh dodavatelů energií zažívá nejtěžší zkoušku od roku 2007, kdy mohly elektřinu a plyn začít prodávat i jiné firmy než samotní distributoři. Důvodem jsou setrvale vysoké velkoobchodní ceny, které jsou podle odborníků pro řadu menších dodavatelů likvidační. Experti proto předpovídají, že do konce zimy budou muset nuceně přejít k jinému dodavateli další desítky tisíc zákazníků. 

Řada dodavatelů, kteří jsou ve finanční tísni, se už nyní snaží prodat buď část, nebo celý zákaznický kmen konkurenci. Prodeje se podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora budou týkat menších firem s nedostatečnou finanční likviditou. „Současné burzovní ceny jsou tak drastické, že i zodpovědní, avšak menší hráči mají problémy. Nynější stav pro ně může být likvidační i v případě, že pro své zákazníky potřebují dokoupit jen malou část nasmlouvaných energií,“ popisuje poměry na trhu Gavor s tím, že majitelé takových dodavatelů se budou snažit svůj byznys pokud možno zachovat. 

„Většina firem zřejmě zvolí jistější variantu zúžení zákaznické základny, která jim trochu uvolní ruce i likviditu. Bude se snažit přečkat těžkou zimou v nouzovém režimu a část zákazníků, u kterých mají nižší marži, zpeněžit tím, že se jich zbaví,“ dodal. V takovém případě by sice odběratelé jen přešli k jinému dodavateli a nespadli by do režimu dodavatele poslední instance, i tak by si ale museli připlatit. Dodavatelé energií od začátku krize už své tarify zdražili, někteří i vícekrát.

Pokusy o prodeje klientů navíc nemusejí být úspěšné. Po pádu Bohemia Energy a dalších dodavatelů už totiž velcí hráči nejsou schopni nové zákazníky absorbovat jako dřív. Z toho důvodu se podle zdroje deníku E15 zákazníci nabízejí i za symbolickou cenu nebo i zadarmo. 

Společnost Moravská plynárenská svým odběratelům dokonce doporučuje, aby sami přešli ke konkurenci. „Při současných cenách elektřiny a zemního plynu dominantním dodavatelům nejsme schopni konkurovat. Všem zákazníkům jsme proto nabídli bezplatné ukončení smlouvy, pokud si jinde najdou výhodnější podmínky. V každém případě se snažíme vyhnout tomu, aby naši odběratelé spadli do režimu dodavatele poslední instance,“ říká bez dalších podrobností Tomáš Zabloudil, jednatel Moravské plynárenské, která má nyní u elektřiny a plynu v souhrnu zhruba čtyři tisíce odběrných míst.

Na první pohled zoufalé kroky dávají smysl v širší perspektivě. Ještě na podzim analytici doufali, že se trhy díky slibovaným zvýšeným dodávkám plynu z Ruska uklidní. Nastal ovšem pravý opak. Dodávky ruského zemního plynu do Německa přes plynovod Jamal před Vánoci zcela zamrzly a cena plynu i elektřiny se kvůli tomu drží rekordně vysoko. 

„Zatím se naplňují černé scénáře. Zima oproti předchozím rokům není nijak teplejší, spíše naopak. A stupňující se napětí na ukrajinských hranicích znamená, že nervozita na trhu s plynem jen tak neopadne,“ dodává Gavor.

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Šéf jednoho z větších dodavatelů energií, který si nepřál být jmenován, tak očekává, že leden bude ve znamení dalších turbulencí na trhu. 

Naposledy ukončila svou činnost společnost Františkovy energie, která tento krok oznámila po Vánocích. Dodávala elektřinu 2635 zákazníkům a plyn 2350 zákazníkům. Před svátky skončila společnost Český Energetický Dodavatel, která obsluhovala v souhrnu přibližně sedm tisíc odběratelů. Po Bohemia Energy, která dodávala energie asi 900 tisícům klientům, skončily také firmy Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba třem tisícům klientů, a Microenergy, která dodávala energie více než 760 zákazníkům. Činnost ukončila také společnost Energie pro Tebe.