Česká armáda vybírá drony. Naráží na kritiku kvůli izraelským letounům Heron

Dron Heron izraelské firmy IAI

Dron Heron izraelské firmy IAI Zdroj: cs.wikipedia.org

Dron MQ-1 Predator s raketou Hellfire
MQ-9 Reaper, jeden z nejznámějších vojenských dronů, byl v roce 2007 poprvé zařazen do výzbroje americké armády.
3
Fotogalerie

Technologicky za zenitem, bez moderních systémů a schopností. To jsou nejsilnější výhrady odborníků k dronům Heron 1 používaným od první poloviny devadesátých let, o jejichž nákupu má česká armáda jednat s izraelskou státní zbrojovkou IAI. Stroje nákupčí vybrali na základě marketingového průzkumu. Do tří bezpilotních letounů hodlá vojsko investovat 1,5 miliardy korun, ve výzbroji je chce mít nejpozději do roku 2026.

Rozhodnutí kritizuje český výrobce dronů Primoco UAV, s nímž ministerstvo obrany údajně odmítá jednat. Na dodávce dronů Heron by se podle informací deníku E15 podílely státní podniky LOM Praha a Vojenský technický ústav spolu s firmou Retia ze zbrojařského uskupení Czechoslovak Group.

„Prostředek typu Heron nebo jeho modifikace splňuje podle informací výrobce všechna kritéria včetně konfigurace senzorů a zbraňových systémů, které armáda požaduje, včetně případného nasazení v zahraničních operacích,“ odmítla výhrady mluvčí Generálního štábu AČR Vlastimila Cyprisová. Konkrétní podmínky a technické parametry budou podle ní výsledkem jednání mezi ministerstvem obrany a izraelskou stranou. Česko už od Izraele na základě mezivládních dohod nakupuje 3D radary za 3,5 miliardy korun a raketové komplety Spyder za 13,7 miliardy.

Vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr očekával, že sázka padne spíše na drony Hermes 900 izraelské společnosti Elbit, která je konkurentem IAI. „Na druhé straně herony stojí méně, jsou vyzkoušené a řadu let se průběžně vylepšují,“ řekl.

Bezpilotní letouny Hermes by se jevily jako lepší řešení i šéfredaktorovi ATM Michalu Zdobinskému. „Izraelská armáda, která je světovým lídrem v používání dronů, je má ve výzbroji. Jsou vybaveny přesně naváděnými střelami Hellfire, unesou až čtyři,“ uvedl.

Visingr nicméně předpokládá, že české vojsko nebude utrácet peníze za dvacet let staré technologie. „Použil bych základní a osvědčenou konstrukci letounu Heron 1, přičemž bych ji vybavil moderními systémy. Musíme si ale o tato zařízení říct, Izraelci je tam automaticky neintegrují,“ míní.    

Odborník připomněl, že drony musejí sloužit k různým druhům průzkumu a elektronickému boji. Proto je potřeba, aby měly širokou škálu pokročilých schopností. „Musejí mít optické a infračervené senzory, pro boj v kyberprostoru pak rušiče. Budou využitelné i v civilním sektoru například pro monitoring lesních požárů. I k těmto účelům je Izrael používá,“ dodal Visingr.

Ředitel firmy Primoco UAV SE Ladislav Semetkovský se kvůli výběru dronů Heron 1 obrátil otevřeným dopisem na premiéra Petra Fialu. Důrazně žádá zapojení českých výrobců bezpilotních prostředků do zakázky.

„Bohužel, ministerstvo obrany zcela ignoruje možnost zapojení českého bezpilotního průmyslu a volí formu akvizice, která není výhodná pro naši zemi a nevede ani k efektivnímu zavedení nového bezpilotního prostředku do výzbroje české armády,“ napsal Semetkovský.

Šéf Primoco je přesvědčen, že rezort obrany dělá chybu, když v podílu na výrobě izraelských dronů preferuje státní firmu LOM Praha. „Naše společnost je jediným certifikovaným výrobcem vojenské bezpilotní letecké techniky v ČR, avšak ze strany ministerstva je trvale opomíjena,“ kritizuje.

Pro vyzbrojené drony Heron typu TP se nedávno rozhodl německý Bundeswehr. Kontrakt má hodnotu 165 milionů dolarů, téměř čtyři miliardy korun. Až po uzavření smlouvy Izrael odtajnil informaci, že letouny už delší dobu používá nejen k průzkumu, ale také jako zbraňovou platformu nesoucí střely proti pozemním cílům.

„Verze TP je pro potřeby Česka příliš velká. Izrael tyto drony použil například při útocích v Súdánu. To ukazuje, že Heron TP má opravdu dlouhý dolet,“ uvedl Visingr.

Drony Heron mají za téměř dvacet let služby v Izraeli nalétáno okolo 500 tisíc hodin. Podle některých informací patří mezi nejspolehlivější bezpilotní prostředky ve své třídě, mezi konkurenty se údajně pyšní nejnižšími ztrátami v přepočtu na letové hodiny.

Video placeholde
Obchod se zbraněmi • Videohub