Česká průmyslová výroba roste o více než desetinu za rok, zrychluje i stavebnictví

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Škoda Auto

Průmyslová produkce v červenci zrychlila meziroční růst na 10,3 procenta z červnových revidovaných 3,1 procenta. Po očištění o sezonní vlivy byla výroba vyšší o 6,7 procenta. K růstu přispěla všechna odvětví, nejvíce výroba a rozvod energií. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V červenci také zrychlila svůj meziroční růst stavební výroba na 15,8 procenta z červnového revidovaného růstu o 5,5 procenta. Bilance zahraničního obchodu v červenci skončila schodkem 

 

"Vysoký růst byl zčásti ovlivněn nízkou srovnávací základnou. Vloni v červenci byla omezena výroba elektřiny z důvodů odstávek ve významných výrobních závodech," uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu ČSÚ Radek Matějka.

Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu byly meziročně vyšší o 23,4 procenta. Produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků se zvýšila o 10,9 procenta a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů vzrostla o 7,1 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se v porovnání s loňským červencem zvýšila o 11,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí byly vyšší o 10,7 procenta, tuzemské o 12,5 procenta. Zakázky rostly ve všech odvětvích, výjimkou byla výroba oděvů, která o 3,3 procenta klesla.

Meziměsíčně byla průmyslová produkce v červenci po očištění o sezonní vlivy nižší o 1,8 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se meziročně zvýšil o 1,3 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně stoupla o 9,1 procenta na 34 016 korun.

Stavební výroba v červenci zrychlila meziroční růst na 15,8 procenta z červnového revidovaného růstu o 5,5 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 14,5 procenta, v inženýrském se zvýšila o 19,4 procenta.

Letošní červenec měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více, po očištění o tento vliv vzrostlo stavebnictví o 14,2 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce reálně vyšší o 2,7 procenta.

Počet zahájených bytů v červenci meziročně klesl o 4,9 procenta na 2485 bytů. Počet dokončených bytů vzrostl o 55,3 procenta, dostavělo se jich 3117.

Stavební úřady vydaly v červenci 6746 stavebních povolení, meziročně o 2,2 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 25,4 miliardy korun a ve srovnání s loňským červencem klesla o 23,5 procenta. "Meziroční pokles zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna z července minulého roku, kdy byly povoleny velké stavby dopravní infrastruktury," uvedl ČSÚ.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v červenci meziročně snížil o 1,8 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 8,2 procenta na 37 979 korun.

Bilance zahraničního obchodu Česka skončila v červenci schodkem 4,8 miliardy korun, který byl meziročně o 2,9 miliardy vyšší. Negativně ji ovlivnil obchod s ropou a zemním plynem, naopak příznivý vliv měl obchod s počítači a elektronikou. Jde o první letošní schodek, ale červencová bilance sklouzla do schodku i v předchozích dvou letech.

Vývoz v červenci stoupl meziročně o 11,1 procenta na 268 miliard korun, za jednotlivé měsíce letošního roku jde ale o nejnižší údaj. Nejvíc se letos exportérům dařilo v červnu, kdy vyvezli zboží za 319 miliard korun.

Dovoz v červenci dosáhl 273 miliard korun, což bylo o 12,2 procenta více než před rokem. Letos je to druhý nejnižší údaj po únoru s dovozem za 265 miliard korun.

Nepříznivý vliv na červencovou obchodní bilanci mělo obchodování s ropou a zemním plynem, kde se schodek meziročně prohloubil o 2,9 miliardy korun. Také v obchodu s chemickými látkami a rafinovanými ropnými produkty se schodek zvýšil. Obchod s motorovými vozidly sice vykázal přebytek, ale nižší o 1,3 miliardy. O stejnou částku se zhoršila bilance obchodu s ostatními dopravními prostředky, která se z přebytku propadla do schodku.

Příznivě se na červencové bilanci odrazil obchod s počítači, elektronikou a optikou, který zlepšil bilanci meziročně o 2,2 miliardy korun. Obchod se státy Evropské unie v červenci vykázal přebytek 44,1 miliardy korun, což bylo o 5,1 miliardy více než před rokem. Naopak obchod se státy mimo EU prohloubil schodek o 7,9 miliardy na 47,6 miliardy korun.

Za sedm měsíců letošního roku je bilance obchodu s cizinou v přebytku 100,9 miliardy korun, což je ale meziročně o 22,2 miliardy korun méně. Dovoz roste rychleji (o 2,9 procenta) než vývoz (o 1,6 procenta).

Statistici provedli také pravidelné zpřesnění údajů zahraničního obchodu. Podle definitivních čísel skončila loňská obchodní bilance Česka přebytkem 163,5 miliardy korun, což je zhruba stejný výsledek jako za rekordní rok 2016 s přebytkem 163,7 miliardy. Vývoz loni stoupl o 6,5 procenta na 3,5 bilionu korun a dovoz o 6,8 procenta na 3,35 bilionu Kč, oba údaje jsou rekordní.