České firmy vyhlížejí jaderné zakázky za miliardy korun

Vizualizace finské jaderné elektrárny Hanhikivi

Vizualizace finské jaderné elektrárny Hanhikivi Zdroj: Fennovoima

Možné jaderné zakázky
Finský poloostrov Hanhikivi, kde vyroste jaderná elektrárna
3
Fotogalerie

Ruský Rosatom už zjišťuje, jaké komponenty by mu mohly tuzemské firmy dodat na projekty elektráren v Maďarsku, Turecku či Finsku. Češi ale budou potřebovat pomoc s financováním.

Tuzemští dodavatelé si dělají zálusk na zakázky při stavbě zahraničních jaderných elektráren v hodnotě stovek milionů eur. Zatím však žádná taková objednávka na projekty elektráren v Evropě či v Asii nedorazila.

Přitom už za rok by mohly mít české firmy problém, jak si udržet pracovníky, kteří jsou nositeli jaderného know-how. Skončí výstavba slovenské elektrárny v Mochovcích, a pokud se neotevře nová příležitost, hrozí masivní odchod expertů do jiných odvětví. Tvrdí to analýza, kterou zpracovala technická pracovní skupina při vládním stálém výboru pro jadernou energetiku.

Dokument vidí největší šance v získání zakázek při stavbě elektráren ve Finsku, Maďarsku a na Ukrajině. Všechny bude stavět ruský Rosatom, který už v minulosti nakoupil komponenty od českých firem pro své elektrárny za několik set milionů eur. Rusové teď v Česku podle zdrojů z trhu sondují možnosti českých dodávek pro maďarskou elektrárnu Paksi a tureckou Akkuyu.

Největší pravděpodobnost dává analýza zakázkám na finské elektrárně Hanhikivi, kde by české firmy mohly utržit přes pět miliard korun. Průmyslníci ovšem musejí najít podporu u EGAP a ČEB při zajištění financování svých dodávek. Možné jaderné zakázkyMožné jaderné zakázky|e15

Tradiční český jaderný výrobce Škoda JS průběžně mapuje možnosti zapojení do dodavatelských řetězců na zahraničních projektech. „Toto zapojení se jeví jako reálné, nicméně je předčasné spekulovat o rozsahu případných dodávek,“ uvádí mluvčí firmy Jan Stolár. Získání velkých zakázek by podle plzeňského výrobce usnadnila výstavba nové jaderné elektrárny v Česku.

Podobný názor sdílí generální ředitel výrobce turbín Doosan Škoda Power Jiří Šmondrk. Jeho firma má určitou výhodu, že do projektů elektráren stavěných korejskými firmami by se mohla dostat jako partner mateřského Doosanu. „Bavili jsme se o dodávce do Jordánska pro Rosatom, ale tento projekt zamrzl. Teď diskutujeme o Turecku,“ říká Šmondrk.

Aktivitu tuzemských firem, které se chtějí dostat do zahraničních jaderných projektů, potvrzuje také státní pojišťovna EGAP a Česká exportní banka. „Intenzivní je komunikace s Rosatomem, který projednává možnosti financování svých projektů na třetích trzích. Loni se diskutovalo především o výstavbě jaderných elektráren v Jordánsku, Maďarsku, Turecku a Finsku,“ zdůrazňuje mluvčí EGAP Josef Jirkal.

EGAP odhaduje potenciál českých subdodávek na těchto projektech v hodnotgě od 25 do 50 miliard korun. Pojištění takového rozsahu by ovšem vyžadovalo zvýšení kapitálu pojišťovny, o čemž by musela rozhodnout vláda. ČEB za svou historii financovala vývoz tuzemských firem v oboru jaderné energetiky zhruba 25 miliardami korun.