ČEZ balí kufry na Balkáně. Rozhodnutí o Rumunsku je na spadnutí

Rumunský větrný park ČEZ Fantanele - Cogealac

Rumunský větrný park ČEZ Fantanele - Cogealac Zdroj: CEZ

Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
17
Fotogalerie

Energetický gigant ČEZ údajně připravuje prodej svých rumunských aktivit. Jejich jádrem je výroba a prodej proudu z tamních větrných elektráren a přispívají do pokladny polostátního energetického gigantu ročně zhruba třemi miliardami ročně. ČEZ by prodejem rumunského byznysu zcela opustil Balkán, když prodej bulharských aktivit je na spadnutí. Podle analytiků by mohla firma za rumunský byznys inkasovat až bezmála třicet miliard korun.

Na záměr ČEZu upozornil rumunský deník Ziarul Financiar s tím, že firma už o svém plánu informovala i rumunského regulátora. Samotná firma záměr nevylučuje, na informace je ale skoupá. „Pracujeme sice na aktualizaci firemní strategie, koncepce podnikatelské činnosti, ale zatím nelze nic komentovat. Jde o spekulace,“ uvádí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Na otázku, zda ČEZ takovou transakci vylučuje, mluvčí uvedl: „To jsem neřekl, jen zatím nejsme v momentě, kdybychom k tomu mohli říci jasné vyjádření,“ dodal Kříž.

ČEZ v Rumunsku vlastní distribuční, prodejní a výrobní aktiva. Naprostá většina byznysu je tvořena distribucí elektřiny a výrobou z větrných elektráren. Tyto dva segmenty loni dohromady vygenerovaly do zhruba třímiliardový provozní zisk na úrovni EBITDA.

„Informace je poměrně překvapivá, byť v minulosti (v roce 2014) již ČEZ uvažoval o prodeji menšinového podílu ve větrném parku. I přesto, že situace v Rumunsku nebývala nikdy tak vyhrocená jako v Bulharsku, tak i v této zemi ČEZ postupně čelil méně příznivému regulatornímu prostředí,“ uvádí analytik Fio Banky Jan Raška.

Odchod z Rumunska připustil šéf ČEZ už v dubnovém rozhovoru pro deník E15. „Nyní o tom interně diskutujeme. V řádu měsíců bychom si rádi řekli, co uděláme s těmito aktivy,“ uvedl tehdy pro deník Daniel Beneš. 

Rumunský byznys ČEZu je ve srovnání s Bulharskem podle analytiků robustnější, když provozní ziskovost je více než dvojnásobná. „Potenciální prodejní cena by tak měla výrazně převyšovat cenu za bulharská aktiva. Reálná prodejní cena může být rozmezí 21 až 27 miliard korun,“ dodává Raška.

Prohlédněte si rumunský větrný park společnosti ČEZ: