ČEZ ESCO koupila výrobce řídicích systémů budov Domat Control System

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia

Firma ČEZ ESCO z energetické skupiny ČEZ koupila pardubickou společnost Domat Control System, která se zabývá vývojem, dodávkami a provozem řídicích systémů v budovách, průmyslových areálech a energetice. Řekl to mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Cenu nespecifikoval. ČEZ ESCO podle něj získá ve společnosti stoprocentní podíl, dosavadní majitelé však budou ve firmě působit i nadále.

„Řídicí systémy pro naše projekty jsme dosud nakupovali od externích dodavatelů. Nyní budeme mít vlastní systém, který můžeme nejen využívat, ale i dále rozvíjet a přizpůsobovat našim potřebám i potřebám našich zákazníků,“ uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Firma Domat Control System byla založena v roce 2004, v současnosti má přes 30 zaměstnanců a několik desítek distributorů. Tržby firmy v uplynulém fiskálním roce činily 136 milionů korun a letos se čeká jejich další nárůst, sdělil ČEZ.

Domat má sídlo v Česku a pobočku na Slovensku. Aktivně působí v zemích Evropské unie a řadě asijských států. Produkty a služby firmy zahrnují řetězec od vlastního vývoje, zajištění výroby, návrhu a projekčních prací, přes dodávku a montáž až po provoz a servis. Jde například o programování, instalaci kabeláže a rozvaděčů pro systémy měření a regulace, řízení vzduchotechniky, provoz technologických a počítačových sítí, manažerských systémů nebo cloudové služby. V rámci energetického managementu jde o záznam, kontrolu a analýzu dat souvisejících se spotřebou energií, jejichž cílem je optimalizace spotřeby či dodávky.

„Chceme nadále zlepšovat služby pro naše zákazníky a právě u energetického managementu a řídicích systémů lze nyní očekávat velký pokrok. Základem úspěchu ve stále automatizovanějším a digitálnějším světě bude zejména to, jak nejrůznější technologie integrovat do jednoho celku a řídit je,“ dodal člen představenstva a ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Domat dodal řídicí systémy například pro Žižkovskou televizní věž, lanovku na Sněžku, síť bývalých supermarketů Interspar v ČR i zahraničí, pobočky České spořitelny, nemocnici Česká Lípa a řadu dalších průmyslových podniků, logistických areálů, hotelů, administrativních budov a rodinných domů. V zahraničí pak dodal systémy například pro budovu hlavního železničního nádraží v Haagu, Zastupitelský úřad ČR v Tokiu, obchodní centrum City Center v Záhřebu nebo rafinerie MOL v Maďarsku.

Skupina ČEZ už dříve uvedla, že její tržby v segmentu komplexních energetických služeb (ESCO) stouply v prvních devíti měsících letošního roku meziročně ze tří na 9,4 miliardy korun. Tržby dceřiné společnosti ČEZ ESCO, která působí v Česku a na Slovensku, pak stouply proti stejnému období roku 2017 o téměř 30 procent na 3,3 miliardy korun. Vedle Česka a Slovenska ČEZ působí v rámci ESCO také v Německu, Polsku a Rumunsku.

Tržby celé skupiny ČEZ za letošní tři čtvrtletí činily 129,3 miliardy korun. Podle nové účetní metodiky stouply v meziročním srovnání o čtyři procenta, podle předchozí byly nižší o 12 procent.