ČEZ získá od slovenského miliardáře Lukeše majoritu ve firmě e-Dome

Firma ČEZ zřejmě přijde o výjimku z povinného zveřejňování smluv (ilustrační foto)

Firma ČEZ zřejmě přijde o výjimku z povinného zveřejňování smluv (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Daniel Beneš
Kamil Čermák (vlevo) se šéfem ČEZ Danielem Benešem
Společnost e-Dome provedla energetický audit v centrální pobočce slovenské Tatrabanky.
4
Fotogalerie

Firma ČEZ ESCO z energetické skupiny ČEZ kupuje od slovenského podnikatele Petera Lukeše majoritu ve společnosti e-Dome, sdělil mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Cenu obchodu ale nespecifikoval. Společnost e-Dome je předním poskytovatelem komplexních energetických úspor a energetického managementu na Slovensku. 

Lukeš je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes 25. nejbohatším Slovákem s majetkem asi 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun). Je spojen například s IT firmou Ditec nebo developerskou společností Immocap Group. V e-Dome mu po transakci zůstane 49procentní podíl, ČEZ ESCO získá 51 procent.

„Vstup do společnosti e-Dome pro nás znamená posílení naší pozice v energetických službách na Slovensku,“ uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Společnost e-Dome byla založena v roce 2010, v současnosti má 20 kmenových zaměstnanců. Průměrné roční tržby v letech 2016 až 2018 dosahovaly 1,9 milionu eur (asi 49 milionů korun). „Vzájemná spolupráce nám umožní rychlejší rozvoj našich produktů a služeb na slovenském trhu,“ doplnil Lukeš.

Mezi referenční zakázky e-Dome patří například takzvané EPC projekty (projekty na snížení energetické náročnosti se zaručenou úsporou) pro síť nemocnic Svet zdravia a Divadlo Nová Scéna Bratislava, realizace energetického managementu pro společnosti New Europe Property Investments a Jaguar Land Rover Bratislava nebo energetické audity pro hotelové řetězce Tatry Mountain Resorts a Sorea.

Sektor komplexních energetických služeb (ESCO - Energy Service Company) se zaměřuje na komplexní energetické potřeby firem, obcí a institucí, zajišťuje dodávky komodit, energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny nebo výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren. Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou.

ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie: ČEZ ESCO působící v Česku a na Slovensku a ESCO International působící v dalších zemích. ČEZ ESCO má téměř 2000 zaměstnanců, tržby firmy v roce 2018 dosáhly 5,5 miliardy korun.

Místopředseda představenstva ČEZ Tomáš Pleskač v březnu uvedl, že celkové tržby ČEZ v ESCO službách stouply loni meziročně o 120 procent na 16 miliard korun. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš doplnil, že letos očekává ČEZ tržby v segmentu přes 20 miliard korun. Tržby celé skupiny ČEZ loni činily 184,5 miliardy korun, meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun. Celá skupina ČEZ zahrnuje 190 společností, jen ČEZ ESCO má 20 dceřiných firem.