ČEZ zisky z Bulharska nevyváděl, prý je investoval do tamní sítě

ČEZ

ČEZ Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Energetický gigant ČEZ se ohradil vůči nařčením bulharské strany, že zisky z podnikání rozsáhle odváděl ze země. Manažer podniku Petr Dokládal v rozhovoru pro bulharskou informační agenturu Focus uvedl, že zisky, které ČEZ na tamním trhu vytvořil v uplynulých devíti letech, investoval do rozvodné sítě i odvedl na daních a dalších poplatcích.

„Trojí snížení cen elektřiny v zemi nechává systém podfinancovaný a ohrožuje stabilitu řetězce od výroby přes rozvod a konečnou dodávku elektřiny v zemi,“ uvedl Dokládal. Dopady těchto kroků na ČEZ jsou podle něj vážné.

Bulharský energetický regulační úřad k 1. lednu snížil ceny elektrické energie pro domácnosti a průmyslové odběratele. Úřady v jednom z nejchudších států EU přistoupily podobnému snížení v loňském roce již dvakrát.

Regulátor srazil ceny zejména na úkor distributorů elektřiny. Podíl ČEZ na koncové ceně proudu tak byl drasticky snížen. Na počátku roku 2013 firmě náleželo z účtu ve výši 100 leva (asi 1398 Kč) kolem devět leva, nyní je to méně než jeden leva, řekl Dokládal.

Vývoj akcií ČEZ za posledních pět let:Graf 24. 2. 2014.Graf 24. 2. 2014. | vagaday@mf.cz

Bulharský energetický regulační úřad na počátku ledna zahájil kvůli velkému množství stížností zákazníků kontrolu v místních divizích českých společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN. Mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová tehdy ČTK sdělila, že se jedná o standardní kontrolu dodržování licenčních povinností všech distribučních společností, kterou regulátor ohlásil již v polovině prosince.

ČEZ v Bulharsku obsluhuje zhruba dva miliony klientů z domácností i firem na západě země. Skupina ČEZ ve čtvrtek oznámí hospodářské výsledky za loňské 4. čtvrtletí i celý rok 2013.

E15.cz z Bulharska: V ČEZu teď mají napilno a pracují i o víkendu

E15.cz z Bulharska: Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém