Čína se dostala na strop spotřeby uhlí, ukázaly nové propočty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nejlidnatější země světa zřejmě pálí více uhlí, než dosud její statistiky uváděly. Trhliny tak dostává vládní cíl omezit spotřebu uhlí v zemi do roku 2020 na 4,2 miliardy tun. Nová čísla také zpochybňují nedávné studie, které uvádějí, že Čína kvůli používání nekvalitního uhlí s nižším obsahem uhlíku vypouští méně skleníkových emisí, než se dosud myslelo.

Americká vládní Energetická informační agentura (EIA) na základě čínských statistik přepočítala čínskou spotřebu uhlí. Ta byla mezi roky 2000 a 2013 o 14 procent vyšší, než se dříve uvádělo. Američané zvedli také odhad celkové spotřeby primární energie ve stejné době o 11 procent, především kvůli větším objemům spáleného uhlí.

V roce 2013 se podle EIA v Číně spotřebovalo 4,3 miliardy tun uhlí. Když loni pekingská vláda vyhlásila cíl o omezení konzumace uhlí, vycházela z toho, že v roce 2013 se spálilo 3,6 miliardy tun uhlí. Do roku 2020 tak Čína měla podle vlády možnost výrobu energie z uhlí zvednout o 16 procent. Pokud nyní bude chtít závazek opravdu udržet, bude muset spotřeba uhlí v Číně naopak začít klesat.

Růst se zastavil

Není to úplně nereálný předpoklad. Loni se podle EIA růst spotřeby uhlí v Číně zastavil. V předchozích dvou letech se potřeba uhlí zvýšila jen o jedno až dvě procenta ročně. Důvodem je klesající tempo ekonomického růstu a opatření, která vláda pro uhelný sektor už prosadila, nebo je hodlá brzy vepsat do zákonů.

Elektrárny si budou muset napříště vystačit s menším množstvím uhlí na výrobu jedné megawatthodiny elektřiny než dosud. Spalování uhlí se má napříště přesunout do velkých spalovacích zdrojů. Průmyslové firmy naopak mají svou potřebu do roku 2020 snížit o 160 milionů tun. Postupně vláda hodlá omezit také spalování v domácích kotlích, které patří k velkým znečišťovatelům ovzduší.

Dong Lian-sai z Greenpeace nicméně upozorňuje, že v novém zákoně o ochraně ovzduší stropy na spotřebu uhlí chybí. Je tam pouze nařízení pro lokální vlády, aby zajistily, že domácnosti budou spalovat čistější paliva. Zkušenost z provincie Che-bej ukazuje, že tažení proti uhlí v domácích kotlích bude velmi složité. I s dotací je nové čistější palivo o více než polovinu dražší než dosud používané nekvalitní uhlí.

Místo plánovaných dvou milionů tun nového paliva se proto loni prodalo jen půl milionu tun. Státní těžaři odmítli budování kapacit pro výrobu čistějšího paliva. Soukromé firmy, které na tlak vlády přistoupily, investovaly desítky milionů jüanů do nových linek. Ty však zatím vyrábí jen zlomek z instalované kapacity.

IS vydělává miliony dolarů denně prodejem ropy. Kupuje ji i Evropa