Dodavatelé elektřiny dál zlevňují. Někteří nabízejí na zavolání exkluzivní ceny

Konsolidace na energetické trhu pokračuje.

Konsolidace na energetické trhu pokračuje. Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Velkoobchodní ceny umožnily části dodavatelů elektřiny už poněkolikáté upravovat ceníky směrem dolů. Trend může podle analytiků pokračovat i v budoucnu. Už dnes si přitom zákazníci u mnohých dodavatelů mohou zajistit neoficiální, výhodnější tarify, stačí o ně požádat stejně jako třeba u mobilních operátorů.

Ceny plynu i elektřiny od loňského srpna pozvolna, ale stabilně klesají. Měsíční dodávka plynu na klíčové rotterdamské burze stojí 37 eur za megawatthodinu a roční kontrakt elektřiny na referenční lipské zase 144 eur za megawatthodinu. V obou případech klesly ceny oproti loňskému rekordnímu létu o vyšší desítky procent, a byť ceny v posledních měsících spíše stagnují, dodavatelé jsou čím dál optimističtější.

V nabídkách na tuzemském maloobchodním to vede ke konkurenčním střetům doprovázeným častými úpravami ceníků. Pro ty, kteří věří dalšímu zlevňování, se teď jako nejvýhodnější jeví jednoletá fixace u společnosti EON. „Je to velmi konkurenceschopný produkt pro svou velmi nízkou cenu v kombinaci s krátkou dobou fixace,“ říká analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Výhodných produktů ale přibývá. 

„Zákazníci, kteří preferují výhodu smluvní volnosti u smluv na dobu neurčitou, najdou dobré ceny i u MND,“ komentuje Gavor produkt ohlášený teprve v tomto týdnu. Nové tarify ve čtvrtek představil také ČEZ. Na rozdíl od MND ale tarif bez závazku, tedy cenově nezafixovaný, nechal beze změny, a tak je stále nad cenovým stropem.

Nejlevnější je měsíční fixace

Momentálně nejnižší ceny na trhu lze podle Gavora nalézt u dodavatelů nabízejících krátkodobou měsíční fixaci odvozenou od spotových cen, například u společnosti Tedom Energie. Gavor nicméně varuje, že takový produkt je vhodný pro poučenější zákazníky akceptující měsíční změny ceny, což podle něj rozhodně není většina domácností.

Zpátky do hry se vracejí i podpultové ceníky, na které jako první upozornil deník HN. Jejich využívání připustili alternativní dodavatelé Yello, tedy dceřinka skupiny PRE, nebo Centropol. Zbylí dodavatelé se E15 k tématu podpultových cen nevyjádřili.

„Jako férový hráč na trhu s elektřinou i plynem si klademe za cíl férové jednání. I proto pravidelně připravujeme nové nabídky, které reflektují vývoj. Aktuálně nabízíme elektřinu s cenou pod čtyřmi tisíci korun za megawatthodinu,“ potvrzuje ředitel společnosti Yello Michal Kulig, přestože oficiální ceny dodavatele jsou podle webových stránek firmy stále na státem stanoveném stropu.

„Několikrát jsme měnili cenu na svých webových stránkách, proto je zatím tato nabídka na zavolání nebo nabídkou přímo oslovujeme zákazníky,“ vysvětluje Kulig.

Ceny elektřiny můžou jít ještě níže

Podobně to funguje u společností Centropol. „Neveřejné nabídky používáme spíše ve výjimečných případech a jsou určené primárně pro naše zákazníky. Pokud k nám přechází zákazník od konkurence a poukazuje na ‚akční ceny jinde‘, tak ho výjimečně dokážeme motivovat mimořádnou nabídkou,“ popisuje marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek. 

Gavor se domnívá, že k dalšímu zlevňování dodavatelů bude stačit udržení současných velkoobchodních cen. „Čím delší je doba, kdy jsou ceny na velkoobchodním trhu relativně nízko, tím větší prostor budou mít dodavatelé pro výraznější vylepšení nabídek pro konečné zákazníky,“ uzavírá s tím, že podpultové ceny sice nejsou ničím novým, ale přehlednosti trhu neprospívají.

VIDEO: Šéf ČEZ Beneš v pořadu Hráči o energetice

Video placeholde
Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen