Středopravé strany chtějí urychlit přechod k obnovitelným zdrojům. I za státní peníze

Aukce pro solární parky nebo rychlejší odchod od uhlí. Středopravicové koalice by v případné vládě podporovaly obnovitelné zdroje víc než předchozí vláda.

Aukce pro solární parky nebo rychlejší odchod od uhlí. Středopravicové koalice by v případné vládě podporovaly obnovitelné zdroje víc než předchozí vláda. Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Aukce nahrazují původní mechanismus garantované provozní podpory. Stát při ní řekne, kolik instalovaného výkonu nových elektráren bude podporovat a energetické firmy nabídnou ceny vykupované elektřiny, za které jsou ochotné elektrárny postavit.
Aukce na rozdíl od Modernizačního fondu využívají státní, nikoli unijní peníze.
3
Fotogalerie

Aukce pro solární parky nebo rychlejší odchod od uhlí. Středopravicové koalice by v případné vládě podporovaly obnovitelné zdroje víc než předchozí vláda. Vyplývá to z vyjádření poslanců, kteří budou mít energetiku za své strany na starosti.

Středopravicové strany spolu souznějí například v oblasti podpory fotovoltaiky. Obě koalice se na rozdíl od končícího ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) shodují, že by solární parky měly být v příštím roce vpuštěny do aukcí na provozní podporu.

Dosud se předpokládalo, že firmy budou moci využít pouze investiční podporu z Modernizačního fondu, přičemž se solárními aukcemi Havlíček počítal spíše jako s variantou do budoucna. Provozní podporu v rámci aukcí umožnila novela o podporovaných zdrojích. Na rozdíl od Modernizačního fondu ale využívají státní, nikoli unijní peníze.

Aukce nahrazují původní mechanismus garantované provozní podpory. Stát při ní řekne, kolik instalovaného výkonu nových elektráren bude podporovat, a energetické firmy následně nabídnou ceny vykupované elektřiny, za které jsou ochotné elektrárny postavit. Podporu budou získávat, dokud nebude soutěžené množství výkonu rozebrané.

„Věřím, že tento funkční a efektivní mechanismus, který funguje i v okolních zemích,  vláda konečně začne využívat,“ řekl k tomu zvolený poslanec za KDU-ČSL Marian Jurečka, který v této oblasti zastupuje názor celé koalice Spolu.

Stejně se k solárním aukcím vyjadřuje koalice PirSTAN. „Z hlediska zdrojů energie podporujeme technologickou neutralitu. Proto chceme, aby se aukcí mohly zúčastnit i solární elektrárny,“ říká Miloslav Nič, s tím, že dvoustrana podporuje také rychlejší ústup od uhlí.

„Chceme ukončit spalování uhlí nejpozději do roku 2033 s možnou výjimkou krizových záložních zdrojů. Je to rozumný cíl, který se dá zvládnout, byť víme, že to nebude jednoduché,“ doplnil Nič, podle něhož bude klíčovým faktorem stabilita přenosové soustavy.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub

I v tomto si dvojblok notuje s koalicí Spolu. Jurečka sice definitivní termíny konce uhlí uvádět nechce, věří ale, že uhlí skončí ještě dříve než v roce 2033. „Více než vláda však o termínu konce uhlí rozhodne situace na trhu, tedy zda budou uhelné zdroje na evropském energetickém trhu konkurenceschopné. Je jasně vidět, že kvůli cenám emisních povolenek finančně strádají,“ konstatuje Jurečka s tím, že si dokáže představit, že by malý počet uhelných elektráren mohl jako záloha proti blackoutům fungovat i po roce 2033. 

Strany se shodně vyjadřují i k tendru na dostavbu Dukovan. „Bez jádra se neobejdeme, takže následující vláda by s dostavbou Dukovan neměla otálet. Už nyní by se spíše měla zamýšlet nad dalšími jadernými zdroji, tedy zda postavit ještě jeden velký blok v Temelíně, nebo počkat na menší modulární reaktory,“ řekl k tomu poslanec Tomáš Tesař z TOP 09.